Kurdové v Německu protestovali proti útoku Turecka v Sýrii. Berlín stopl vývoz zbraní do Ankary

12.10.2019 21:25

Vývoz zbraní do Turecka z Německa má stopku. Kvůli protikurdské ofenzivě tureckých vojsk v Sýrii o tom mělo rozhodnout německé ministerstvo zahraničí. Na základě informací deníku Bild am Sonntag o tom informoval server ČeskéNoviny.cz.

Kurdové v Německu protestovali proti útoku Turecka v Sýrii. Berlín stopl vývoz zbraní do Ankary
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Ofenziva tureckých vojsk má vytvořit v severní Sýrii nárazníkové pásmo pro návrat uprchlíků. Proti ní však například dnes v německých městech demonstrovaly tisíce Kurdů. Cílem ofenzivy je totiž také vytlačit z území kurdské milice. 

Šéf německé diplomacie Heiko Maas se v té souvislosti nechal slyšet, že spolková vláda nebude vydávat žádná další povolení k vývozu pro veškeré vojenské vybavení, které by Turecko mohlo následně využít v Sýrii. Zbraňové dodávky do Turecka přitom v roce 2018 dosáhly částky 243 milionů eur. Letos pak Berlín Ankaře podle serveru ČeskéNoviny.cz prodal zbraně v hodnotě 184 milionů eur.

Turecko na tento zákaz reagovalo slovy šéfa diplomacie Mevlüta Cavusoglu, že se nenechá zastrašit zákazy ani embargem. Odmítl také iniciativu amerického prezidenta na zprostředkování dialogu mezi Ankarou a YPG. „S teroristy nevyjednáváme,“ odmítl rázně. 

Kromě Německa sáhlo k dočasnému zákazu vývozu zbraní do Turecka také Nizozemsko. 

Invaze Turecka do severovýchodní Sýrie byla zahájena ve středu. Z řad syrských Kurdů již bylo zabito 74 lidí, padlo i 49 bojovníků syrských povstaleckých skupin stojících na straně turecké armády. Civilistů zemřelo třicet. Dnes pak Turci oznámili klíčové dobytí města Rás as-Ajn, kurdské síly to však popřely. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…