Kurz se zřejmě vrátí do křesla rakouského kancléře

29.09.2019 9:29

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku mají zřejmého vítěze – Sebastiana Kurze. Popularita mladého šéfa lidové strany (ÖVP) naznačuje, že by se mohl s velkým náskokem stát znovu kancléřem. Píše o tom server Novinky.cz.

Kurz se zřejmě vrátí do křesla rakouského kancléře
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Kurz opouštěl kancelář kancléře kvůli skandálu krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Světlo světa totiž spatřilo video, na němž šéf FPÖ Heinz-Christian Strache hovořil se ženou, jež nabízela volební pomoc výměnou za přidělování státních zakázek. Strache odstoupil, vláda neustála hlasování o důvěře a naši sousedé tak míří k volebním urnám.

To, že nyní Kurz vyhraje, je de facto jisté. Co však jasné není, s kým Kurz uzavře koalici. Nejčastěji se hovoří o obnovení svazku ÖVP s FPÖ předsedy Norberta Hofera, píše server Novinky.cz. Ve hře je také koalice lidovců se sociálními demokraty, teoreticky by se pak také lidovci mohli spojit se Zelenými a s liberálními Neos.

Podle posledních průzkumů by Kurzova strana měla získat 35 procent hlasů, SPÖ 22 procent, FPÖ 20 procent, Zelení 11 procent a Neos 9 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…