Kvůli Turecku se mimořádně schází velvyslanci zemí NATO

28.07.2015 6:22

S ohledem na zhoršující se bezpečnostní situaci v Turecku se dnes mimořádně sejdou zástupci členských zemí NATO v Bruselu. O svolání jednání požádala Ankara podle čtvrtého článku Washingtonské smlouvy. Už v pondělí dávali diplomaté i generální tajemník aliance Jens Stoltenberg najevo, že dnes nebude řeč o vojenské pomoci zemi. Zástupci spojenců by si měli především vyslechnout informace o současné situaci a o způsobu, jak se Turci rozhodli v nynější situaci postupovat.

Kvůli  Turecku se mimořádně schází velvyslanci zemí NATO
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Turecko v pátek začalo bombardovat pozice radikálů z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Reagovalo na atentát, při němž 20. července v Turecku zahynulo 32 lidí a k němuž se přihlásili bojovníci IS.

Zároveň ale turecké síly zaútočily na tábory v zemi zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Šéf aliance proto už v pondělí vzkázal, že "sebeobrana by měla být přiměřená".

Článek čtyři Washingtonské smlouvy zmiňuje potřebu společných konzultací v případě, že kterákoli z členských zemí NATO cítí ohrožení své územní celistvosti, politické nezávislosti či bezpečnosti. Naposledy konzultace podle něj svolalo v loňském roce Polsko kvůli vývoji na Ukrajině.

Turecko zmíněného článku naposledy využilo v roce 2012. Tehdy po sérii incidentů, kdy na jeho území dopadly střely odpálené na syrské straně hranice, požádalo o protiraketové systémy Patriot.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…