Kvůli počasí při přehlídce přeletí jen Gripeny a vrtulníky

28.10.2018 13:44

Při dnešní přehlídce nad Evropskou třídou přeletí jen dvě stíhací letadla Gripen a některé vrtulníky včetně tří slovenských UH-60 Blackhawk. Diváci také uvidí tři vrtulníky Sokol a tři transportní Mi-171Š. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Magda Dvořáková. Původně armáda počítala s průletem deseti formací. Měly mezi nimi být také dopravní Airbus A 319, letoun CASA, bitevníky L-159 ALCA a cvičné L-39 ZA Albatros. Armáda měla v plánu i průlet letounů slovenských vzdušných sil Spartan a Mig-29 a českých bitevních helikoptér Mi-24/35.

Kvůli počasí při přehlídce přeletí jen Gripeny a vrtulníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: JAS-39 Gripen

Tři bitevní vrtulníky měly přehlídku zakončit vytvořením trikolory v národních barvách. Zda se poslední průlet uskuteční, zatím mluvčí nevěděla. V Praze je dnes od rána oblačno a prší.

Letiště Praha kvůli přehlídce nadále počítá s omezením provozu, řekla ČTK jeho mluvčí Marika Janoušková. Letiště má od armády informace, že nad přehlídkou přeletí přinejmenším Gripeny. Letiště má být uzavřeno od 13:30 do 15:00 pro všechny odlety a přistání, což se dotkne asi 24 letů. Pokud bude ale do přehlídky zahrnuto méně letadel, než se předpokládalo, bude možná podle mluvčí omezení ukončeno dříve než v 15:00.

Vojenská letadla a vrtulníky mají přehlídku, která začne ve 14:00, zahájit. I před deseti lety, kdy se podobná přehlídka konala naposledy, zhatilo plány počasí. Letadla tehdy sice přeletěla, ale lidé je kvůli špatnému počasí mohli pouze slyšet.

Přehlídku zahájí hlášení náčelníka generálního štábu Aleše Opaty prezidentu Miloši Zemanovi. Spolu s prezidentem se jí zúčastní asi 1500 hostů, mimo jiné premiér Andrej Babiš, slovenský premiér Peter Pellegrini či americký ministr obrany James Mattis. Po Evropské třídě má pochodovat víc než 2100 lidí a mají projet stovky kusů lehké i těžké vojenské techniky a strojů hasičů, policistů, celní správy, záchranných sborů a strážníků.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…