Kvůli tomu Duka přesluhoval? Graubner poměry nezmění! Nerušila z SPD výběr pražského arcibiskupa nepotěšil

13.05.2022 20:55 | Ze sítí

Novým pražským arcibiskupem se stane olomoucký arcibiskup Jan Graubner, nahradí kardinála Dominika Duku. Loni v létě ostře kritizoval lídra SPD. „S Graubnerem v církvi žádné změny nečekejme,“ píše Josef Nerušil (SPD) na svém facebooku. Najít vhodného kandidáta do čela pražského arcibiskupství je podle něj nemožné.

Kvůli tomu Duka přesluhoval? Graubner poměry nezmění! Nerušila z SPD výběr pražského arcibiskupa nepotěšil
Foto: Archiv J. Neručila (Khalil Baalbaki)
Popisek: Josef Nerušil

Papež František vybral olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera do čela české katolické církve místo kardinála Duky, kterému už je více než 75 let. Úřadu se ujme nový pražský arcibiskup 2. července. Graubner uvedl, že jeho jmenování pro něj bylo překvapením. Počítá také s tím, že bude přesluhovat.

Pro politika Josefa Nerušila je jmenování Graubnera také velkým překvapením, a nemilým. Především proto, že nepřinese žádné změny, které podle něj církev nutně potřebuje. „Vatikán všechny ‚vatikanology‘, prorokující ‚změny‘ v české církvi, pěkně vypekl. Nejprve oproti všem vyjádřením ‚znalců‘ typu Halík či aktivistů typu Bierhanzl kardinála Duku nechal čtyři roky přesluhovat, aby nakonec zvolil řešení, které znamená zachování poměrů,“ povzdechl si na sociální síti.

Z výběru Graubnera podle něj vyplývá jediné: „První ani druhé terno nebylo úspěšné. V prvním termu byl podle všeho i ambiciózní Tomáš Holub, tomu ale papež František měl vzkázat, že úřad pražského arcibiskupa není určen pro kariéristy. V tom byl Vatikán neobyčejně příčetný.“

Je to prý taková medaile Graubnerovi ke konci kariéry, nic nového čekat nelze. A co lze od něj podle Nerušila očekávat? „Myšlenkově je ukotven v 90. letech, bude dále urputně řešit finanční zajištění církví a zároveň bojovat o ztracenou pozici církve v české společnosti. Nový nuncius Mons. Okolo má tedy na první roky svého působení úkol jasný. Najít v naší církvi někoho, kdo by byl ‚hoden‘. V kontextu předchozích těžkých vah kardinálů Tomáška, Vlka a Duky zjevně téměř ‚mission impossible‘,“ uzavírá Nerušil.

Právě do Nerušila se Graubner v loňském roce opřel. „Politické postoje kandidátů do sněmovny za strany s extrémními názory, kteří jsou spojováni s katolickou církví, nejsou postojem církve,“ napsal koncem července tehdy Jan Graubner jako předseda České biskupské konference a olomoucký arcibiskup.

Stalo se tak v souvislosti s kandidaturou ekonomky Hany Lipovské za stranu Volný blok a zaměstnance pražského arcibiskupství Josefa Nerušila, který kandidoval za hnutí SPD, ve volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2021. S prohlášením se ztotožnil i pražský arcibiskup Dominik Duka.

Podle prezidenta Miloše Zemana papež svým výběrem potvrzuje důležitost kontinuity v církvi. Římskokatolická církev je nejpočetnější v ČR, při loňském sčítání se k ní přihlásilo přes 741.000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…