Kyjev chystá konečné řešení ruské otázky, varuje profesor Krejčí

19.01.2015 12:51

Kdyby bylo na Evropské unii a Rusku, boje na Ukrajině by skončily. Ale konečné řešení leží ve Washingtonu, který ovládají neokonzervativci neštítící se krveprolití. „Někdy se zdá, že ostřelování Donbasu a okolních vesnic je vedeno představou o konečném řešení ruské otázky na Ukrajině pomocí genocidy a vyhánění původního obyvatelstva,“ Tak vidí budoucnost ukrajinského konfliktu politolog Oskar Krejčí.

Kyjev chystá konečné řešení ruské otázky, varuje profesor Krejčí
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Oskar Krejčí na besedě v Plzni

Za zájmem Moskvy co nejrychleji ukončit boje stojí dle Krejčího vědomí, že má Rusko před sebou dva roky ztrát. „Nejnovější čísla Světové banky uvádějí, že hrubý domácí produkt Ruska letos klesne o 2,9 %, v roce 2016 bude v podstatě stagnovat na úrovni růstu 0,1 %, aby další rok vzrostl o 1,1 %. To nejsou příznivá čísla, ovšem není to propad jako v krizi po roce 2008,“ vysvětluje politolog v rozhovoru pro server První zprávy.

Ukončení konfliktu na Ukrajině je prý rovněž v zájmu Evropské unie. „Politika Bruselu je ale mnohoznačná. Někdy konflikt iniciuje, jindy vyvolává nedůvěru Moskvy, často směřuje nesrozumitelně proti vlastním zájmům. Německá kancléřka Angela Merkelová prý prohlásila, že Vladimir Putin žije v alternativním vesmíru, kde bílé je černé a modré je zelené. Což je bezesporu hezká metafora, bohužel ale taktéž naznačuje, že západní politici jsou barvoslepí,“ tvrdí Krejčí s tím, že nikdo už nepochybuje, že sankce proti Rusku se obracejí proti Evropské unii.

Klíč k řešení ukrajinské krize nicméně dle Krejčího leží ve Washingtonu, přičemž prý vůbec není jasné, jaké cíle Spojené státy na Ukrajině sledují. Nebo za co Washington mír v této zemi vymění. Politolog v této souvislosti poukazuje na skutečnost, že na rozhodování amerického prezidenta Baracka Obamy mají zásadní vliv neokonzervativci, pro něž jsou prý extremisté v Sýrii či na Ukrajině spojenci, dokud alespoň trochu poslouchají a bojují proti příliš samostatnému státu.

„Přibližně pět tisíc mrtvých v kárné operaci na východě Ukrajiny, v místech strašných bojů během 2. světové války, ale i statisíce mrtvých v pásu od Pákistánu po Sýrii jsou projevem takovéhoto chápání mezinárodních vztahů,“ objasňuje Krejčí a dodává, že někdy se zdá, že ostřelování Donbasu a okolních vesnic je vedeno představou o konečném řešení ruské otázky na Ukrajině pomocí genocidy a vyhánění původního obyvatelstva.

Celý rozhovor k přečtení ZDE




 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…