Kyjev obnoví akce proti povstalcům, jež prý kvůli volbám zastavil

26.05.2014 7:52

Ukrajinská armáda včera vzhledem k prezidentským volbám pozastavila bojové operace proti povstalcům na východě země, v nejbližších hodinách je ale obnoví. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil vicepremiér Vitalij Jarema. Jednostranné příměří podle něj platilo proto, aby se voliči mohli bezpečně dostavit k volbám. Podle volebních statistiků ale této možnosti v Donbasu využilo jen necelých 12 procent voličů.

Kyjev obnoví akce proti povstalcům, jež prý kvůli volbám zastavil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

"Aktivní fáze protiteroristické operace byla pozastavena, ale bojová připravenost vojsk zůstává na vysoké úrovni," konstatoval Jarema. "Armáda zablokovala oblasti, kde teroristé operují, a v nejbližší době akce proti nim obnoví," dodal. Jeho slova potvrdila večer zpráva agentury Unian, podle níž začaly ukrajinské jednotky znovu ostřelovat pozice povstalců ve Slavjansku, hlavní základně separatistů.

Předběžné odhady volebních výsledků  v ukrajinských i ruských médiích vyvolaly spekulace o budoucí politice předpokládaného prezidenta Petra Porošenka a hlavně o taktice, kterou zvolí vůči povstalcům. Porošenko během volební kampaně několikrát slíbil, že se zástupci východoukrajinských regionů chce vést přímé jednání. Včera  ohlásil, že jeho první cesta mimo Kyjev povede právě na Donbas.

Studenou sprchou bylo ale pro optimisty další Porošenkovo prohlášení, že vzbouřenci na východě chtějí z Donbasu udělat Somálsko. "S těmi, kdo zabíjejí a vraždí, žádné jednání nebude," řekl Porošenko. Prvním předpokladem dialogu je podle něj složení zbraní, až pak přijde na řadu diskuse o statusu ruštiny, kulturních právech a decentralizaci.

Porošenko slíbil armádu lépe vyzbrojit

Armádě dokonce Porošenko slíbil nové zbraně. "Protiteroristická operace v nynější podobě pokračovat nebude. Kardinálně se změní, bude efektivnější a kratší. Výzbroj a materiální zajištění ozbrojených sil se zlepší," konstatoval.

O aktivizaci operací proti separatistům je přesvědčen i vicepremiér Jarema, který má pro východoukrajinské povstalce ty nejhorší přívlastky. "Nemůžeme dopustit, aby se pakáž z celého světa soustředila do Doněcka a Luhanska. Tato města přitahují žoldáky, protože se tam krade. Musíme se jich zbavit," řekl Jarema novinářům. Jakmile prý Porošenko převezme úřad, do práce se okamžitě pustí.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …