LIDEM je vtipná hříčka. Ale působí pokrytecky, myslí si odborníci

04.05.2012 21:57

Název budoucí nové strany Karolíny Peake budí rozporuplné reakce mezi řadovými voliči i odborníky. Slovní hříčka LIDEM je sice z jazykového hlediska vtipná a originální, ale může na druhou stranu působit mírně kontraproduktivně, lidé ji totiž mohou vnímat jako pokrytectví.

LIDEM je vtipná hříčka. Ale působí pokrytecky, myslí si odborníci
Foto: Redakce / repro Facebook
Popisek: Recesistické reakce na nový název strany Karolíny Peake se vyrojily okamžitě po jeho odtajnění

„Strana se profiluje jako liberálně demokratická, a to je spíš něco pro lidi vzdělanější s vyššími příjmy. Jméno ale spíše vypadá jako nějaká levicová strana, takže neosloví skupiny, které by mělo,“ zmínil pro server Lidovky.cz jisté pochybnosti ohledně názvu politolog Josef Mlejnek. „Někteří by v názvu, vzhledem k aktuálnímu negativnímu vztahu veřejnosti k politikům, mohli spatřovat i pokrytectví."

Vtipná jazyková hříčka

Odborník na politický marketing Robert Němec ocenil vtipnou jazykovou hříčku, kterou název LIDEM, neboli Lidová demokracie, představuje. „Líbí se mi. Je krátký, zvukomalebný, vyjadřuje poselství a ještě tím samotným názvem strana dává najevo, co chce, což je naprosto perfektní,“ zhodnotil Němec. Navíc název odpovídá modernímu zaměření stran, které se zbytečně neprofilují podle klasických politických směrů.

„Strany chtějí zasáhnout co nejvíce lidí, nechtějí se příliš profilovat, chtějí být maximálně otevřené voličům,“ dodal s tím, že zdůrazňování liberální demokracie, skryté ve slovní hříčce, příliš nedoporučuje. „Liberální demokracie není u nás zrovna politický směr, po kterém je poptávka,“ dodal.

Parodie nejsou překvapením

Mezi uživateli sociálních sítí už však na název kolují desítky parodií a posměšků. Jedna z parodií například zobrazuje hrdiny z dětského komiksu Čtyřlístek Pinďu a Bobíka, kteří dokreslují ceduli se vzkazem „Lidem nas***“. Jiná mění jedno písmeno z názvu a stranu překřtívá na LIHEM - Liberální alkokracie.

Parodování názvu je podle politoložky Evy Lebedové důsledkem dlouhodobého chování českých politických představitelů. „Česká politika je dlouhodobě spojena s tím, že tady vznikají nové a nové strany, lidé jim dávají svoji důvěru, ale pak se ukazuje, že často nebyla naplněna a nové subjekty nejsou schopny být lepší než etablované parlamentní strany,“ uvedla pro server iDnes.cz Lebedová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…