Lacina ze STANU: Rada ČT? 7 ať volí sněmovna, 7 Senát a jednoho prezident

12.08.2021 11:47

Rodiče se snaží své ratolesti umístit do školek, aby mohli pracovat, ale ne každému se to podaří. Co s tím? Pirátka Olga Richterová má plán. Inspirovala se v Německu, v Rakousku i v Dánsku. Ale nezůstalo jen u péče o děti. Kolega Richterové z koalice Jan Lacina (STAN) se důrazně zastal České televize.

Lacina ze STANU: Rada ČT? 7 ať volí sněmovna, 7 Senát a jednoho prezident
Foto: STAN
Popisek: Jan Lacina

První místopředsedkyně Pirátů a lídryně kandidátky Pirátů a Starostů v Praze pro podzimní sněmovní volby přišla s plánem, jak rodinám ulehčit péči o malé děti. V českém prostředí by ráda zavedla institut známý kupříkladu z Německa či z Rakouska, institut hlídání přes den v domácím prostředí - Tagesmutter a Tagesvater - na které by přispíval český stát.

Tagesmutter a Tagesvater by hlídal jedno, dvě či tři děti. Zákonem by bylo třeba stanovit maximální možný počet dětí na hlídání. Státní příspěvek navíc znamená, že se uleví rodinným peněženkám.

„Typicky jsou to lidé středního věku, velmi často ženy, které mají vlastní děti a rozhodnou se nejprve si začít přivydělávat hlídáním dalších dětí, a potom to mohou mít i jako plnohodnotnou profesi. Jde o velice jednoduchý systém, který je garantovaný co do kvality vzdělávání a podmínky ochoty být občas kontrolován ze strany obcí, jakmile chcete být v podporovaném systému. Je to v zásadě povýšení běžného sousedského hlídání. Jakmile můžete mít státní příspěvek, odpadá celá řada administrativních i finančních bariér,“ oznámila Richterová na tiskové konferenci.  

Plán koalice Pirátů a Starostů by podle Richterové celkově prospěl české ekonomice, protože by umožnil lidem z kvalifikovaných profesí sladit rodinný a pracovní život. Není přitom tajemstvím, že kvalifikované pracovní síly na českém pracovním trhu schází.

Poslankyně STAN Věra Kovářová doplnila, že jádrem péče o děti zůstane síť školek, ale rodiče by podle poslankyně měli mít možnost vybrat si, komu svěří na část dne své dítě.

Poté si na tiskové konferenci vzal slovo Jan Lacina, kandidát STAN a Pirátů v Praze, a zdůrazňoval, že je třeba pečovat o Českou televizi a Český rozhlas.

„V posledních deseti letech sledujeme trend, kdy soukromá média skupují silné finanční skupiny se záměrem ovlivňovat veřejné mínění, více než kvůli zisku, tak prudce roste význam médií veřejné služby. Právě proto potřebujeme silnou Českou televizi a silný Český rozhlas, aby veřejnoprávní média tuto situaci dovažovala. Můžeme se podívat na to, co se děje v Polsku nebo Maďarsku, kde to začalo právě tím, že se média veřejné služby dostala pod kontrolu vlády a ztratila schopnost vládu kritizovat. Věříme, že Sněmovna, která vzejde z říjnových voleb, bude připravena se rozdělit o volbu se Senátem a prezidentem republiky podle principu tzv. “trojnožky”, kde by sedm zástupců v Radě volila Sněmovna, sedm Senát a jednoho zástupce prezident, abychom maximálně omezili riziko politického vlivu na tyto instituce,“ popsal Jan Lacina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…