Láska hájil Lessyho i u Moravce. Prezidentem byl prý pořád, Červíčka posadili na obsazené místo

08.12.2013 14:16

V Česku zavládlo policejní schizma. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina v úterý vrátil bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho do služby, což znamená, že policie nyní bude mít dva policejní prezidenty. „Nepředpokládám, že se jeden z prezidentů své funkce vzdá,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce Petr Tomek, místopředseda Nezávislého odborového svazu PČR a pedagog Policejní akademie ČR v Praze.

Láska hájil Lessyho i u Moravce. Prezidentem byl prý pořád, Červíčka posadili na obsazené místo
Foto: Repro ČT
Popisek: Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Moderátor pořadu Václav Moravec nadhodil, že může nastat situace, v níž se dva policejní prezidenti budou prát a třetí se bude smát. To však další host pořadu, advokát Petra Lessyho Václav Láska, nepovažuje za pravděpodobné.

„Věřím, že policejním prezidentem se stane Lessy, protože jím nikdy vlastně nepřestal být,“ prohlásil. Očekává také, že bude započato správní řízení, v němž se bude prošetřovat, zda vůbec Martin Červíček mohl být kdy do čela policie zvolen, když tato funkce de facto nebyla uvolněná.

Proti takovému tvrzení se ale Tomek ohradil s tím, že není logické. „V době, kdy byl ustanoven nový policejní prezident, bylo služební místo volné, nelze ho pokládat za právní fikci,“ zdůraznil.

Láska sice připustil, že se Červíček může odvolat ke správnímu soudu, ale to prý nic nezmění na tom, že Lessy bude jediným policejním prezidentem v zemi. V případě, že by mu soud dal za pravdu, může se celý spor táhnout roky, takový scénář ale považuje za velmi nepravděpodobný. „Soud došel k závěru, že Lessy nespáchal trestný čin, ba co více, neměl být ani stíhán. Trestní stíhání bylo od počátku nezákonné,“ podotkl.

Pecinův krok byl unáhlený

„To ale není pravda,“ reagoval Tomek s tím, že Lessy je očištěn pouze v trestně právní rovině a jeho stíhání bylo zastaveno jen a pouze pro nedostatek důkazů. V této souvislosti také zkritizoval Pecinu za unáhlené rozhodnutí, které vyneslo Lessyho zpět do křesla policejního prezidenta. „Nejde o lhůty, ale o samotnou povahu věci, rozumnější by bylo počkat na soud, když se jedná o tak závažnou věc,“ dodal.

„Mrzí mě, že jste nereagovali takhle v případě Kubiceho, když Lessyho odvolal,“ vzkázal mu a celé organizaci Nezávislého odborového svazu PČR Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…