Lavrov, Putin a Šojgu. Do Běloruska dorazily ruské špičky

19.12.2022 14:55

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí odcestoval do Minsku za svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Nečekaně ho do Běloruska doprovodil i ministr zahraničí Sergej Lavrov a hovoří se také o tom, že na jednání dorazí ministr obrany Sergej Šojgu. To vše podle ukrajinských pozorovatelů značí, že se Bělorusko brzy může zapojit do války.

Lavrov, Putin a Šojgu. Do Běloruska dorazily ruské špičky
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezidenti Ruska a Běloruska, Putin a Lukašenko

V pondělí se uskuteční již déle plánovaná jednodenní pracovní návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Minsku. Putina do hlavního města Běloruska navzdory původním plánům doprovodil i ministr zahraničí Sergej Lavrov, jak informuje ruská agentura TASS.

„Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přijel na běloruské ministerstvo zahraničí, kde ho přijal ministr zahraničí této republiky Sergej Alejnik,“ uvádí se ve zprávě zveřejněné v pondělí na kanálu Telegram ruského ministerstva zahraničí.

Jedná se o první setkání Lavrova a Alejnika, který byl 13. prosince jmenován do čela běloruského ministerstva zahraničí po smrti Vladimira Makeje. Dne 14. prosince prý již proběhl první telefonický rozhovor mezi Lavrovem a Alejnikem.

Alejnik a Lavrov podle informací turecké agentury Anadolu jednají o boji proti západním sankcím a bilaterální spolupráci na mezinárodním poli.

„Dotkly se otázek obchodní a hospodářské spolupráce a realizace společných projektů. Ministři se dohodli na termínu konání společného zasedání kolegií ministerstev zahraničních věcí. Je plánováno na druhou polovinu ledna 2023," uvádí běloruské ministerstvo zahraničí.

Alejnik a Lavrov prý zdůraznili nutnost dalšího rozvoje bělorusko-ruské spolupráce „tváří v tvář bezprecedentnímu vnějšímu tlaku v zájmu zlepšení blahobytu občanů obou zemí.“

Po setkání obou ministrů zahraničí následuje schůze prezidentů Vladimira Putina a Alexandra Lukašenka. Jednání se podle některých informací mají zúčastnit i ministři obrany, za Bělorusko Viktor Chrenin a za Rusko Sergej Šojgu.

Podle amerického institutu války ISW a velitele ukrajinských kombinovaných sil Serhije Najeva je schůze dokladem, že Bělorusko je připraveno zapojit se do bojů na Ukrajině. A to i vzhledem k informacím, že z 90% procent dokončilo ověřování registračních údajů u mužů povinných vojenskou službou, což je poslední krok k vyhlášení mobilizace, jak píše server Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…