Le Penová: EU je vězení. Pomáhá lidem, kteří Evropou procházejí. Z nás dělá žebráky

01.05.2019 12:27

Marine Le Penová při návštěvě České republiky poskytla rozhovor časopisu Týden. V něm zopakovala některá svá stanoviska z tiskové konference stran frakce Evropa národů a svobody. A přidala některá další. Evropskou unii prohlásila za vězení a „laboratoř divoké globalizace“. A lidé jsou prý v EU vnímáni jako kočovníci.

Le Penová: EU je vězení. Pomáhá lidem, kteří Evropou procházejí. Z nás dělá žebráky
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Le Penová začala tím, že obdivuje Čechy za to, že milují svobodu. „Všichni se na vás tak posledních padesát let dívali a cítili při tom opravdu hodně. Ten národ má kuráž, odvahu a je velice houževnatý, což je pro dosažení svobody potřeba,“ tvrdí předsedkyně Národního shromáždění. Reportér se zeptal, proč jsou Češi tak silně proti migraci, když většina ani žádného migranta neviděla. Na to Le Penová odpověděla, že Češi jsou prozíraví a nechtějí, aby k masové migraci došlo.

Anketa

Podporujete vládu Andreje Babiše? (Hlasování od 1.5.2019)

78%
hlasovalo: 21592 lidí

Právě masová migrace podle ní bude jedna z největších výzev tohoto století. „Pokud migrační tok nezastavíme my, nikdo jiný to za nás neudělá. Sám se nezastaví. Existují desítky milionů lidí, kteří sní o tom, že budou moci žít v Evropě. Doufají v to. My jim samozřejmě můžeme rozumět, chápeme, že chtějí žít lépe. Ale musíme především chránit naše lidi a naše státy. To je naše odpovědnost,“ říká politička.

Podle jejích představ by se měla změnit filozofie EU, protože zcela volný obchod a pohyb má dle ní neblahé sociální, environmentální a další důsledky, a je proti demokracii. Reportér se pak ptal, jak může být volný pohyb proti demokracii. „Lidé jsou vnímáni pouze jako kočovníci. Politika je uzpůsobena lidem, kteří Evropou procházejí. Ale my neprocházíme. My jsme tady a chceme tu zůstat. A chceme, aby tady žily i naše děti a děti našich dětí,“ odpověděla Le Penová.

Reportér se pak zeptal, zda na EU nevidí nic dobrého. „Ne, je jako vězení. Živí se tím, že jednotlivým národům odebírá svobodu. Je to laboratoř divoké globalizace. A imigrace je v ní cíleně využívána a chtěna. Evropská unie ji potřebuje. Hledáme tady levné pracovní síly a konkurenceschopnosti dosahujeme tím, že nabízíme lidem směšné platy, protože víme, že nelze nic ztratit. Tento model je mimo jiné naprosto proti ekologii. Protože ve filozofii současné Evropské unie vyhrává ten, kdo je nejmazanější a nejhorší, kdo je schopen všeho. Ten, kdo je ochoten jít nejdál v placení lidí jako otroků, kdo nejméně respektuje životní prostředí, kdo nejméně respektuje bezpečnostní normy, a je tedy schopen nabízet nejlevnější produkt. To ale není naše vize člověka a prosperity společnosti. To není pokrok,“ říká politička.

Globalizaci označila za totalitní režim: „Obchod musí všechno zničit, nejsou stanoveny žádné limity, hranice, předpisy, zdravotní bezpečnost, nejsou respektovány tradice.“ A přirovnala ji k islamizaci, kde je na prvním místě pro změnu náboženství. Reportér zmínil, že nacionalismus je údajně zodpovědný za dvě světové války, a otázal se, zda se Le Penová nebojí, že rozpad současného systému povede ke konfliktům. Ale Le Penová nesouhlasila již s premisou. Podle ní to byly říše, které rozpoutaly války a národy je zastavují. „Národy přece spolupracují už tisíciletí. Samozřejmě, každá spolupráce spočívá ve vyjednávání. Ale mělo by se to zakládat na jedné věci – měli bychom mít možnost říci NE, kdyby to bylo v rozporu s našimi strategickými zájmy. To je to, co chceme. Spolupracovat, ale mít své slovo, mít možnost odmítnout,“ tvrdí francouzská politička.

Přišla i otázka na Rusko, na které Le Penová při tiskové konferenci prý „zapomněla“. Reportér se ptal, zda tím tedy Rusku nepomáhá. „To nejde srovnávat. Rusko totiž na rozdíl od USA a Číny nevede obchodní válku. Nicméně myslím, že bychom v Evropě měli diplomaticky spolupracovat se všemi zeměmi. A Rusko v tomto ohledu není výjimkou,“ odpověděla mu předsedkyně Národního shromáždění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …