Le Penová: Každá země musí mít možnost zřeknout se eura

21.01.2017 18:58

Každá země musí mít možnost opustit euro, pokud si to bude přát, prohlásila vůdkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová na konferenci evropské krajní pravice v německém Koblenci. Informoval o tom server České noviny.

Le Penová: Každá země musí mít možnost zřeknout se eura
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Konference se účastní také nizozemský nacionalista Geert Wilders a vedoucí představitelé Alternativy pro Německo (AfD), uvedl server.

Celý text je ZDE

„Neříkám, že každá země musí opustit euro, ale musíme mít tuto možnost, pokud si to daná země přeje,“ řekla Le Penová a sklidila potlesk. Předpověděla také, že odchod Británie z Evropské unie bude mít na společenství „dominový efekt“, a Trumpa označila za „neoliberála“. „Prožíváme konec jednoho světa a zrození jiného. Zažíváme návrat národních států,“ zdůraznila. Dodala, že letošek je „rokem probuzení evropských národů“.

Jak server dále píše, Le Penová, která jde jako jeden z předních kandidátů do letošních prezidentských voleb ve Francii, před více než dvěma týdny prohlásila, že Francie i další země eurozóny by měly opustit euro jako jednotnou měnu a vrátit se k dřívějšímu systému „společné evropské měny“, která by existovala vedle měn národních. Le Penová coby předsedkyně Národní fronty tak navrhla návrat k systému ECU, tedy Evropské měnové jednotky.

ECU byla zúčtovací měna vytvořená na základě měnového koše, v EU a předešlé struktuře Evropských společenství fungovala od konce 70. do konce 90. let, kdy byla nahrazena eurem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…