Legrační kult mládí. Komentátor připomíná, jak jsme dopadli s Maláčovou, Petříčkem a Piráty

16.02.2019 10:05

Slýcháváme, že nadějí pro upadající strany jsou mladí lidé, kteří přinesou nové nápady a zkostnatělost nahradí čerstvým větrem do plachet. Tyto fráze pod svou omílaností ale už ztrácejí lesk. Komentátorovi Lidových novin už přijde tento kult mládí poněkud legrační. Zvláště když se dívá na aktuální zachránce ČSSD Janu Maláčovou a Tomáše Petříčka. „Nejstarší českou politickou stranu mají zachránit neokoukané tváře dvou profesionálních byrokratů,“ glosuje komentátor. A posvítil si i na další.

Legrační kult mládí. Komentátor připomíná, jak jsme dopadli s Maláčovou, Petříčkem a Piráty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na tiskové konferenci vedení ČSSD oznámilo, že se jeich poslanci hlasování o důvěře vládě aktivně nezúčastní a odejdou ze sněmovního sálu

„Seznam těch, od kterých si mnozí slibovali politickou spásu, je předlouhý. Jejich nižší než průměrný věk je jen jako šidítko,“ zahájil Martin Zvěřina svůj komentář. Aktuálně se zaměřil na naděje ČSSD. „Vidíme jen kariéristy, kteří vyztužili svůj služební postup stranickou knížkou,“ míní. A dodává, že Petříček ani Maláčová nemuseli nikdy přesvědčit větší náhodně shromážděnou skupinu lidí o své pravdě.

Připuští fakt, že v mnoha stranách jsou kariérní politici, kteří si funkci jen „vyseděli“. „Maláčová s Petříčkem měli rychlý start a velká a stále ještě silná ČSSD jim může v adaptaci na politiky pomoci,“ míní komentátor.

Přesto nemůže jednoznačně říct, že mladé rychlokvašky nikdy žádnou stranu nezachránily. „Není vyloučeno, že zmínění sociální demokraté mají politický talent. Doba je divná, část politického lidu v nich spasitele uvidí,“ doplnil. A připomněl Bohuslava Sobotku, který se chvili považoval za zachránce demokracie.

Pak je tu ODS; ani ji před pádem nezachránil žádný „mladý a nadějný“. Když byl zvolen Petr Fiala předsedou byl již mužem středního věku se zkušenostmi v politických funkcích. Dalším zachráncem ve škatulce „mladý a nadějny“ byl Pavel Bělobrádek, i on ale zastával nižší politickéí funkce, než se v roce 2010 stal předsedou KDU-ČSL, připomíná Zvěřina.

Jako další příklad zásadové politické nezkušenosti zmińuje Zvěřina Piráty, kteří sdružují marxisty i liberály, konjunkturalisty a tradicionalisty, a dohromady nemají žádný program. „Podpora setrvání v NATO a v EU je dílo náhody. Jedinečným programovým znakem je zde podávání trestních oznámení,“ poznamenal.

Kam nás tyto úvahy dovedou? „Ke staré pravdě, že politika je řemeslo, a že pokud je neumíte, ani ten nejlepší marketing vás nezachrání. Ani kdyby v nich stokrát sociální sítě či média viděly nejlepšího politika budoucnosti, kvůli věku, vzdělání či nějakému povahovému rysu,“ uzavřel Zvěřina.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…