Letní dovolená kolem V4? Dobrá zpráva na léto, chystejte kufry

14.05.2021 6:25

Od soboty 15. května bude Česko vzájemně uznávat potvrzení o očkování proti covidu-19 s Polskem, Maďarskem, Rakouskem a Německem a jednání má probíhat i se Slovenskem. Později by výhody pro očkované mohly přibýt i v dalších destinacích či celoevropsky v rámci evropského covid pasu. Jak by mohl covid pas vypadat, se chystá v pátek vyjasnit vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Letní dovolená kolem V4? Dobrá zpráva na léto, chystejte kufry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cestovní pas

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí
O uznávání potvrzení o očkování proti covidu-19 s Polskem, Maďarskem, Rakouskem a Německem informoval na čtvrtečním jednání výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).
 
Jednání o uznávání očkování probíhá také se Slovenskem, zbylé země pak diskutují na celoevropské úrovni. Aktuální dohody budou vytvořené formou diplomatické nóty.

Dzurilla se o covid pasu chystá v pátek poskytnout detaily pro pořad Rozstřel na serveru iDNES.cz. Zatím se o tomto dokumentu hovoří na celoevropské úrovni jako o možnosti na jednodušší cestování pro očkované. Určité výhody budou mít i ti, kteří covid-19 prodělali a lidé s negativním testem, ministr zdravotnictví Arenberger již však avizoval, že by se v pozdější fázi mohla situace pro neočkované výrazně ztížit i vzhledem k tomu, že se chystá navrhnout prodloužení doby, po které půjde jít znovu na test zadarmo, neočkovaní by si jej tedy v případě potřeby museli začít platit.

Premiér Andrej Babiš dříve uvedl, že by covid pas neměl představovat propustku mezi jednotlivými zeměmi. „Každý stát si může nastavit podmínky na vstupu na své území,“ řekl. Covid pas by měl být podle něj jak papírový, tak i digitální a obsahovat bude podle ministerského předsedy QR kód.

Zatím není jasné, jak přesně půjde covid pas využívat, kromě cest do zahraničí se spekuluje i o jeho zavedení do běžného života, kdy by sloužil k návštěvám kulturních akcí, koncertům či k dalším volnočasovým aktivitám.

Po sousedních zemích a Maďarsku se chce Babiš vrhnout na vyjednávání se státy, kam proudí nejvíce Čechů na dovolenou. „Také kromě těchto našich sousedů oslovíme největší destinace pro naše občany, to znamená Chorvatsko, Řecko a Bulharsko. A samozřejmě další,“ avizoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…