Letošní maturanty zaskočil těžký test z matematiky

08.05.2012 6:39

Maturanti, kteří si letos zvolili těžší verzi testů z matematiky, byli nepříjemně překvapeni. Úlohy prý byly příliš složité, na jejich vyřešení nebyl dostatek času a v zadání byly jiné typy příkladů než minulý rok. Společnost Cermat ovšem tvrdí, že obtížnost písemných maturit zůstala stejná jako loni, napsal server iDnes.cz.

Letošní maturanty zaskočil těžký test z matematiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Těžší maturitu z matematiky si letos zvolilo pouze 1735 z přibližně 100 tisíc maturantů. Z toho 1500 byli studenti gymnázií. Testy probíhaly minulý týden v pátek. „Já i většina ostatních studentů jsme se s takovými úlohami nikde nesetkali, ať už ve škole nebo v testech společnosti Cermat,“ řekl serveru iDnes.cz student z Děčína.

Studentům vadil odlišný typ úloh a málo času na jejich vyřešení

I jinde si studenti stěžovali na matematické úlohy. „Všichni, kteří testy psali, tvrdili, že byly mnohem těžší než loňské,“ potvrdil Frantiek Staněk, učitel matematiky na pražském Gymnáziu Na Vítězné pláni.

Ten ale obtížnost úloh považuje za odpovídající pro ty studenty, kteří se chtějí matematikou zabývat i nadále. Dodal ovšem, že když si zkoušel úlohy vyřešit, potřeboval na ně víc času oproti předchozím verzím. Zadání podle něj bylo netradiční a studenti se nad ním museli zamyslet nebo načrtnout obrázek. 

Podle Staňka ovšem matematické úlohy nebyly náročné. Studenti ale kritizují hlavně typově odlišné příklady oproti minulému roku. Bylo pro ně obtížné se na zkoušku připravit. Některým vadil i nedostatek času. Na vyřešení 23 úloh s podlohami měli dvě hodiny, uvádí iDnes.cz.

„K obsahu testů se nechceme zatím vyjadřovat, dokud komise neřekne, zda v nich bylo všechno v pořádku. Každopádně platí, že náročnost testu odpovídá tomu loňskému,“ prohlásil pro server iDnes.cz mluvčí Cermatu Petr Habáň.

Studenti protestují na Facebooku. Měli tušit, že tam budou těžké úlohy, tvrdí Cermat

Studenti nespokojení s matematickou částí maturity na Facebooku založili skupinu, která má už přes 800 členů. Nedá se ale zjistit, kolik testy skutečně psalo. Studenti už také posílají stížnosti na Cermat a na ministerstvo školství. Požadují upravení hranice úspěšnosti nebo možnost složit zkoušku znovu s jiným zadáním.

Cermat připustil, že zadání testů je oproti minulému roku jiné. „Ten test má být nějak náročný. To ale neznamená, že stejné typy úloh se budou vyskytovat každý rok, to je proti logice testování,“ vysvětlil Habáň serveru iDnes.cz.
Habáň si myslí, že by maturanti měli tušit, že v testech budou také náročné úlohy.

Výsledky testů budou zveřejněny po 15. květnu. Testy mezitím přezkoumají odborníci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…