Liberecká ČSSD chce sněm, odchod do opozice a rezignaci vedení

24.10.2017 14:28

Krajský výbor ČSSD v Libereckém kraji žádá, aby strana po sněmovních volbách odešla do opozice. Chce také co nejrychlejší svolání mimořádného sjezdu sociální demokracie, který je zatím plánován na duben, napsala ČTK.

Liberecká ČSSD chce sněm, odchod do opozice a rezignaci vedení
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Zároveň rezignovalo na funkce k datu konání nejbližší krajské konference osm z devíti přítomných členů výboru včetně krajského předsedy Jana Mečla. To samé chce i po vedení. Výbor o tom informoval v tiskové zprávě po svém mimořádném zasedání.

ČSSD získala na celostátní úrovni 7,27 procenta hlasů a z 50 poslaneckých křesel jí zůstalo 15. V Libereckém kraji zůstala strana bez mandátu, volilo ji tam jen 5,65 procenta voličů. „Nedovedu si představit, že bychom se po tomhle tragickém výsledku zachovali jinak, než abychom dali své funkce k dispozici. Totéž očekáváme od vedení strany,“ komentoval to Mečl.

Před čtyřmi lety získali sociální demokraté v Libereckém kraji 16,89 procenta hlasů. „V Libereckém kraji jsme ve volbách obhajovali dva poslanecké mandáty za ČSSD. Voliči ale rozhodli, že v dalším období nebudeme mít ve Sněmovně žádného poslance za náš kraj, a to je pro nás těžká ztráta,“ dodal odstoupivší krajský předseda.

„Příští rok nás čekají komunální volby a je třeba dát stranu rychle dohromady a nabídnout občanům silné a důvěryhodné osobnosti. Není možné čekat na sjezd do dubna příštího roku,“ prohlásil. Do ústraní se stáhnout nechce. „Osobně bych chtěl v započaté práci pokračovat, rozhodnutí padne na krajské konferenci, kde předložím kritickou analýzu volebních výsledků v našem kraji,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…