Lidé by si měli poskytovatele úvěru prověřit, než si od něj půjčí, radí ekonom

13.06.2012 17:37

Finanční gramotnost Čechů je obecně nízká. Každý pátý Čech přiznává, že nedokáže rozeznat lichváře od bezpečného poskytovatele úvěru. Vyplynulo to z průzkumu projektu Navigátor bezpečného úvěru. O problematice přišel do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvit profesor ekonomie a člen NERV Michal Mejstřík.

Lidé by si měli poskytovatele úvěru prověřit, než si od něj půjčí, radí ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Když čeští občané podle Mejstříka skončí základní školu, tak vůbec netuší, co může způsobit podpis pod smlouvou, které nerozumí. „Lidé sice rozumí periodické soustavě prvků, ale finanční gramotnost nemají,“ řekl v pořadu na Radiožurnálu.

Nejvíce ohroženi jsou starší spoluobčané, myslí si Mejstřík. „Představte si podomního obchodníka, který se chová dynamicky a suverénně. Navštíví s nabídkou staršího pána či paní, kteří se cítí takovou nabídkou poctěni a těžko hledají sílu k odmítnutí,“ popsal v rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu.

Jak může občan rozlišit dobrou a špatnou společnost?

Naprosto zásadní je podle Mejstříka dát nějaké vodítko. Společností a poskytovatelů úvěru je mnoho.

„Lichváři často předloží návrh smlouvy, kde jsou výrazně napsané objemy úvěrů, ale malým písmem tam jsou popsány tvrdé poplatky a sankce, které jsou následně vymáhány. To jsou věci, které jsou pro běžného člověka naprosto nečitelné,“ vysvětluje dnes běžnou praxi u lichvářských smluv.

Mejstřík doporučil, aby se lidé nejdříve obrátili na některé inspektory, kterých je v Česku řada. Jedná se například o Českou národní banku či Českou leasingovou a finanční asociaci, která sdružuje seriózní poskytovatele úvěrů. Tam se mohou informovat o důvěryhodnosti dané společnosti.

Seriózní společnost by měla být transparentní a mít dobré jméno

Problém ovšem je v tom, že řada poskytovatelů úvěrů v žádných asociacích nefiguruje a často svou identitu přímo skrývají.

Seriózní společnost by měla mít podle Mejstříka dobré reference a jméno. Mělo by být možné ověřit si, zda je to transparentní firma a jestli nabízí úpravu splátek či vstřícnost ke klientovi.

V závěru pořadu na Radiožurnálu navrhl, aby si lidé vyhledali na internetu Navigátor bezpečného úvěru, kde mohou najít řadu užitečných informací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…