Lidé chtějí levné jídlo, když ho pořád kupují, míní šéf zpracovatelů masa

26.03.2012 20:17

Jak by se dalo zařídit, aby se už neříkalo nekvalitním masným výrobkům špekáčky, i když jimi nejsou? Zpracovatelé masa mají návod, zaregistrují si označení u Evropské unie. Podle předsedy svazu Jaromíra Klouda se tím jednoduše zpřísní normy.

Lidé chtějí levné jídlo, když ho pořád kupují, míní šéf zpracovatelů masa
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Český svaz zpracovatelů masa se nyní snaží o zaregistrování „pražské šunky“. Zabere to ale mnoho času. „Ten proces trvá v Evropské unii dva roky,“ popisoval předseda svazu Jaromír Kloud v Impulsech Václava Moravce. Nyní je „pražská šunka“ v jedné čtvrtině procesu a rozhodnutí následně bude platit pro celou EU.

Může to pomoci v tom, že se něco, co nejsou špekáčky, nebude moci jmenovat špekáčky, popisoval zjednodušeně Kloud. Podle něj jde v podstatě o zpřísňování norem.

V poslední době časté podvody s přelepováním etiket u jídla ho příliš netrápí. Naopak. „Já jsem spokojen v poslední době, protože nejde skoro vůbec o pochybení výrobce, ale spíš prodejců,“ vysvětloval.

Přesto potvrdil některá tvrzení, že za nekvalitní jídlo v obchodech si často můžou sami zákazníci. „Určující je zákazník, zákazník si diktuje,“ uvedl Kloud. „A pokud opakovaně nakupuje levnější výrobky, do kterých máte tendenci ‚píchnout‘, tak je asi chce,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…