Lidé mají o ROP zkreslenou vizi, prohlásil plzeňský hejtman Chovanec

27.09.2012 18:00

Speciál pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se týkal Plzeňského kraje. O evropských dotacích a hospodaření kraje přišli diskutovat Jiří Pospíšil (ODS), Milan Chovanec (ČSSD), Karel Šidlo (KSČM), Pavel Čížek (TOP 09 a Starostové) a Josef Baxa (SPOZ).

Lidé mají o ROP zkreslenou vizi, prohlásil plzeňský hejtman Chovanec
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Hlavním tématem pořadu byly peníze z Regionálního operačního programu Jihozápad. Podle průzkumu, který si nechal vypracovat ČRo, nahlíží až polovina obyvatel kraje na evropské peníze jako zdroj korupce.

Musíme občany seznamovat se systémy kontroly, aby víc věřili operačním programům

Podle komunisty Šidla je rozdělování evropských peněz prostřednictvím Regionálních operačních programů dobře nastaveno a ohlídáno. Občané Plzeňského kraje prý zas tak dobře neznají fungování programů. „Procesy v programech jsou nastaveny transparentně. Jsou tam systémy kontroly. Občané se musí s procesy seznamovat,“ míní kandidát KSČM do krajských voleb.

Podle Pavla Čížka je současný systém rozdělování peněz příliš složitý. Dotace by měly jít přímo do obcí nebo k zemědělcům. TOP 09 a Starostové se ale chtějí zasadit, aby si to žadatelé skutečně zasloužili.

Zastupitelstvo a jeho jednání musí být víc transparentní

ODS se v případě vítězství ve volbách pokusí ztransparentnit veškeré procesy – nakládání s majetkem, zveřejňování zápisů, snížení počtu úředníků.

„Plzeňský kraj dostal známku v transparentnosti tři až čtyři. Chceme snížit nebezpečí a potenciální prostředí pro klientelismus. Korupce není jen o rozdělování peněz v pytlíku, ale i rozdělování trafik svým známým,“ uvedl Pospíšil v pořadu na Radiožurnálu.

Zaplatili jsme 100 milionů za dluhy ODS

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec prohlásil, že lidé mají o ROP velmi zkreslenou vizi, které napomáhají různé korupční kauzy. Přirovnal situaci také k seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde postava hejtmana rozděluje eura jako dotace z kufříku. Vyčetl také ODS, že kraj musel kvůli jejím dluhům zaplatit 100 milionů korekcí.

„S korupcí nejde bojovat, pokud nebude zaveden zákon o původu příjmů. Chystáme se takový zákon protlačit. Někdo musí být první,“ míní Baxa, i když připustil, že se to ještě nikomu v některém z krajů nepodařilo.

ODS vám předala kraj s rezervou v rozpočtu ve výši 1 miliardy korun

Pospíšil pak reagoval na nařčení hejtmana Chovance. Připomněl, že ODS kraj předávala s rezervou přes 1 miliardy korun. „Plzeňský kraj spotřeboval všechny úspory a bude si muset půjčit, aby mohl sestavit rozpočet,“ vysvětlil kandidát na hejtmana. V publiku se to setkalo se smíchem.

Komunista Šidlo ale připomněl, že peníze (800 milionů) byly v roce 2008 vyvedeny mimo rozpočet. S tím souhlasil i hejtman Chovanec. „O penězích nevěděli ani někteří členové rady. Peníze byly vyvedeny prostřednictví peněžních směnek. To je naprosto netransparentní,“ prohlásil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„My jsme ušetřili peníze na stavbu klatovské nemocnice. Místo aby byli rádi, že jim zůstalo 800 milionů, tak tu vytváří dojem o kriminalizaci. Dostali jste od nás na talíři 800 milionů, které jste použili na stavbu klatovské nemocnice a vyvraťte to,“ uzavřel Pospíšil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…