Lidé mají právo bránit svůj domov, volají Okamurovi poslanci

14.01.2014 15:10

Poslanec David Kádner (VV), jenž byl do sněmovny zvolen na kandidátce hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury, svým jménem zaštítil diskusi na půdě Poslanecké sněmovny ČR o právu na nutnou obranu svého domova.

Lidé mají právo bránit svůj domov, volají Okamurovi poslanci
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslanec za hnutí Úsvit přímé demokracie David Kádner

Stále více lidí čelí napadení ze stran zlodějů ve vlastním domě a tomu je třeba čelit. Na tom se poslanci Úsvitu David Kádner a Olga Havlová shodli s Johnem Bokem ze spolku Šalamoun a zároveň zmínili, že je třeba upravit trestní zákoník tak, aby se napadený nemusel bát chránit vlastní dům.

„Na semináři představil John Bok za spolek Šalamoun návrh novely trestního zákoníku, jež se opírá o evropskou právní praxi a princip `Můj dům, můj hrad`. David Karásek ze sdružení LEX pak představil druhou verzi novely nutné obrany, ve které je upřednostňována modifikace současné české legislativy,“ informoval poslanec.

Více o debatě si můžete přečíst ZDE.

V diskusi vystoupil také exministr vnitra Radek John, který poukázal na to, že občané musí mít jistotu, že nebudou pronásledováni soudní mocí, pokud se budou sami bránit útočníkovi. Policistů, kteří by občany měli chránit, nikdy nebude v ulicích tolik, aby byli schopni v patřičnou chvíli zastavit každého agresora.

„V okamžiku, kdy selhává snaha státu o primární a sekundární prevenci kriminality, je nutné dát občanům možnost nebo prostředek, jak se bránit. Jak bránit živost svých dětí, svůj život nebo majetek. Nejsme Spojené státy americké, kde je právo držet zbraň a mít možnost ji použít zakotvené v ústavě. Ale je špatně, že současný systém nahrává spíše pachatelům trestných činů a oběť je soudem často potrestána za to, že bránila sebe či své blízké. Je zásadní chybou, že nejsou kritéria a měřítka toho, co je a co již není přiměřená obrana. Je zvrácenost, když se podle soudu stane násilník obětí,“ prohlásila k tématu Havlová, poslankyně za Moravskoslezský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…