Lidé mají strach, vláda je neschopná a arogantní. A raději dává peníze ČEZu, zuří Okamura

02.08.2022 22:20 | Ze sítí

Obavy Čechů z ekonomické budoucnosti enormně rostou, jak ukazuje šetření Českého statistického úřadu. To je podle šéfa hnutí SPD Tomio Okamura výsledek neschopnosti vládní pětikoalice. „Vládní koalice projevuje neuvěřitelnou aroganci moci,“ píše ve svém facebookovém komentáři, kde kritizuje energetickou politiku vlády.

Lidé mají strach, vláda je neschopná a arogantní. A raději dává peníze ČEZu, zuří Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Nálada tuzemských spotřebitelů podle pravidelného měsíčního šetření ČSÚ klesla v červenci nejníže v celé historii měření, tj. od roku 2003. „Strach z ekonomické budoucnosti Čechů je tak vyšší než kdykoli v době pandemie, a dokonce kdykoli než během globální finanční krize let 2008 a 2009, následné evropské dluhové krize i tehdejších souvisejících recesí v ČR,“ uvádí Okamura.

Rekordní počet respondentů letošního červencového šetření ČSÚ uvedl, že se obává zhoršení vlastní finanční situace. Blízko svého historického maxima je také počet spotřebitelů, kteří hodnotí svou finanční situaci hůř než v předešlých dvanácti měsících.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Výsledky průzkumu ČSÚ podle předsedy opozičního hnutí SPD odrážejí neschopnost vlády řešit obrovskou inflaci, zdražování a energetickou krizi. „To je výsledek neschopnosti vlády Petra Fialy. Když jsme chtěli zdražování projednávat na sněmovní schůzi, koalice demobloku nám to zarazila. Vládní koalice tak projevuje neuvěřitelnou aroganci moci, protože ceny energií se stávají pro české domácnosti a firmy nezaplatitelnými, občané se propadají do dluhových pastí, podnikatelé jsou nuceni zavírat své živnosti a firmy a rušit pracovní místa,“ dodává Okamura.

Upozornil na půjčku pro ČEZ poskytnutou ze strany státu a připomněl prodej drahé energie českým občanům: „Vláda místo toho, aby dle návrhu hnutí SPD i po vzoru sousedních evropských zemí zrušila DPH na elektřinu a na zemní plyn a aby zastropovala jejich ceny, poskytuje společnosti ČEZ půjčku ve výši 74 miliard korun, aby mohla i nadále obchodovat na unijní burze v Lipsku a prodávat českým odběratelům elektřinu za předražené německé ceny,“ zdůraznil Tomio Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…