Lidé na pomoc rodinám padlých vojáků poslali téměř 2,7 milionu

09.08.2018 12:30

Na pomoc rodinám vojáků zabitých při nedělním sebevražedném útoku v Afghánistánu již lidé poslali asi 2,3 milionu korun. Dalších 400.000 darovali přes zprávy DMS. ČTK to dnes řekla předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity Lenka Šmerdová. Za jeden den tak do mimořádné sbírky vypsané fondem přibylo téměř 1,5 milionu korun.

Lidé na pomoc rodinám padlých vojáků poslali téměř 2,7 milionu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Fond mimořádnou sbírku vyhlásil v pondělí. Peníze mohou lidé posílat do konce srpna na účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 nebo cestou dárcovské SMS na číslo 87777. Její znění zadají podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat, tedy buď DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90.

„Na účet přišlo 2,282.707 korun a cestou DMS 396.371 korun. Celkem tedy 2,679.078 korun,“ uvedla dnes dopoledne Šmerdová. Předtím do středečního dopoledne tisíce lidí poslaly na účet včetně DMS zpráv přes 1,2 milionu.

Zástupci fondu zaznamenali vlnu solidarity bezprostředně po oznámení útoku na vojáky. Ozvali se jednotliví vojáci, zástupci útvarů i soukromé firmy.

Peníze lidé posílali na pomoc pozůstalým i po sebevražedném útoku z července 2014, po kterém zemřela pětice českých vojáků. Na sbírkové konto tehdy i díky různým charitativním akcím přibylo přes pět milionů korun. Armáda poté ve spolupráci s Charitou ČR zřídila Vojenský fond solidarity, který vybírá peníze od stálých i jednorázových dárců, z příspěvků pomáhá vojákům a jejich rodinám v nesnázích, do kterých se nedostali vlastní vinou. Podporuje třeba kvalitu života dětí vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních povinností, nebo pomáhá při zdravotních potížích vojáků. „Je strašně důležité, že fond může pomoct okamžitě,“ řekla již dříve Šmerdová.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…