Lidé, pomozte! Člověk v tísni se chystá na konflikt na Ukrajině

13.02.2022 7:30

Podle diplomatických zdrojů se schyluje k ozbrojenému konfliktu na Ukrajině; předpokládá se, že jej Rusko zahájí ve středu. A nezisková organizace Člověk v tísni začíná bít na poplach, na twitteru prosí veřejnost o podporu, aby v případě eskalace rusko-ukrajinské krize mohla začít okamžitě pomáhat tamním prchajícím lidem.

Lidé, pomozte! Člověk v tísni se chystá na konflikt na Ukrajině
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Kvůli možnému zhoršení bezpečnostní situace v souvislosti s aktuálním zvýšeným napětím mezi Ruskem a Ukrajinou varovalo v sobotu odpoledne ministerstvo zahraničních věcí ČR české občany, aby necestovali na území Ukrajiny a Běloruska či aby tyto země co nejdříve opustili.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Ruská akce vůči Ukrajině údajně má přijít ve středu; uvedl to server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a z Evropy. V ukrajinské metropoli začaly přípravy na vojenskou operaci a obranné složky města začaly zaujímat svá postavení. 

Člověk v tísni upozorňuje, že vleklý ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny způsobuje dlouhotrvající humanitární krizi. Organizace prý na místě aktuálně pomáhá 200 tisícům lidí. Pracuje na obou stranách konfliktu i v dnešních dnech, kdy se stupňuje mezinárodní napětí. V případě eskalace konfliktu je Člověk v tísni připraven poskytovat pomoc lidem prchajícím z oblasti bojů a podle situace pokračovat ve stávajících programech pomoci. 

O pomoc žádá i lidi na svém twitterovém účtu. „SOS. Naléhavě vás prosíme o podporu. Situace na Ukrajině je extrémně napjatá. V případě eskalace konfliktu jsme schopni okamžitě začít pomáhat lidem, kteří budou utíkat před boji, a rozšířit své programy pomoci,“ žádá Člověk v tísni o pomoc.

Na pomoc obětem konfliktu na Ukrajině vyhlásil Člověk v tísni sbírku SOS Ukrajina. Od roku 2014 do ní čeští dárci přispěli více než 17 miliony korun. „Prosíme českou veřejnost o podporu. Dary do sbírky využijeme podle vývoje situace buď na přímou pomoc lidem prchajícím z oblasti bojů, nebo na pokračující pomoc lidem trpícím v důsledku dlouhotrvající humanitární krize na východě Ukrajiny,“ apeluje regionální ředitel Člověka v tísni pro východní partnerství a Balkán Petr Drbohlav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…