Lidé si ještě dnes mohou vyzvednout průkaz k volbě mimo domov

23.01.2013 6:04

Ještě dnes si mohou lidé vyzvednout voličský průkaz, pokud si příštího prezidenta nebudou moci zvolit ve své domovské obci. Dojít si pro něj ale budou muset na obecní úřad a stihnout to musí do 16:00. Poté totiž budou uzavřeny seznamy voličů. Důvodem je především to, aby žádný z nich nemohl hlasovat vícekrát.

Lidé si ještě dnes mohou vyzvednout průkaz k volbě mimo domov
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

O průkaz si mohou požádat chalupáři nebo lidé, kteří na 25. nebo 26. ledna plánují pobyt na horách nebo v sanatoriích, lázních nebo nemocnicích. Nemusí ho mít ti, kteří byli hospitalizováni před uzavřením voličských seznamů. Budou totiž figurovat ve zvláštních voličských seznamech.

Téměř desetina všech voličů

Zájem o průkazy je nebývalý a mnohde prý dvakrát vyšší, než pro první kolo voleb před dvěma týdny. O průkaz si do úterka podle České televize požádalo přes 700.000 lidí, což je téměř desetina všech českých voličů. Ve druhém kole prezidentských voleb si voliči mohou vybrat mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem.

S průkazem mohou lidé hlasovat ve kterékoli volební místnosti v Česku a také na 102 českých zastupitelských úřadech v zahraničí. Průkaz se odevzdává volební komisi, který jej přiloží k výpisu ze seznamu voličů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…