Lidé si musí sami sáhnout do svědomí, říká Marta Kubišová. A přidává něco o mladých komunistech

21.11.2013 19:52

JINÝMA OČIMA Komunistům rostou noví bojovníci, o jejichž vzdělání a zkušenostech však lze s úspěchem pochybovat. Jde o salónní politiky a snad to tak i zůstane. To by si přála zpěvačka Marta Kubišová. Podle ní blbá nálada ze společnosti jen tak nezmizí, protože současná situace je dosti zmatečná.

Lidé si musí sami sáhnout do svědomí, říká Marta Kubišová. A přidává něco o mladých komunistech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Kubišová

„Už jsou to skoro dvě generace, takže by ten podivný postkomunismus mohl skončit. Nicméně situace je dosti zmatečná,“ zamýšlí se zpěvačka Marta Kubišová, interpretka písně Modlitba pro Martu a signatářka Charty 77. Po více než dvaceti letech přestala být moderátorkou adventních koncertů a ParlamentnímListům.cz sdělila, jak se to odehrálo.

Salónní komunisté

Jako konzervativní a pravicová volička, která si za minulého režimu zažila hodně šikany, vnímá realitu jasně. „Komunisté se v P arlamentu usadili jako salónní politici, třeba jako ve Francii. Už samozřejmě nevyzývají k vládě jedné strany, ale zase se nijak neproměňují a nemodernizují. Navíc jim rostou noví bojovníci, o jejichž vzdělání a zkušenostech lze pochybovat. Stále rostou mladí proletáři,“ říká.

Z dobrých volebních výsledků KSČM a faktu, že stranu posiluje mladá krev, ale strach nemá. Na poznámku, že Vladimír Iljič Lenin a třeba Lev Davidovič Trockij byli také v mládí pouze salónními komunisty, reaguje: „Nejspíš se z nich rekrutovali, ale posléze to dopadlo jinak. Nicméně tyto etapy a epochy je nutné zhodnotit podle toho, jak dopadly, a ne podle toho, z čeho vznikly. Historie se vždy musí hodnotit podle činů a skutků.“

O blbé náladě

K prezidentu Miloši Zemanovi se nechce vyjadřovat. O volebním úspěchu formací Andreje Babiše a Tomia Okamury sdělí: „Uvidíme, jací budou. Zatím si neumím představit, co od nich lze očekávat.“ Blbá nálada v zemi, jak o ní poprvé hovořil zesnulý prezident Václav Havel, prý jen tak nezmizí. „Asi ještě potrvá, protože nikdo neví, jak to středolevá koalice vymyslí a jak se k současné nelichotivé situaci postaví,“ dodá.

„Nejhorší je, že v každé takové situaci si musí člověk položit otázku, koho jsem volil? Protože skutečnost je taková, že si to takhle lidé navolili sami. Když tedy bude společnost stále zmítána blbou náladou, musí si sáhnout do svědomí a říci popravdě, že jsme si je zvolili, anebo oni si je zvolili,“ doplnila pro ParlamentníListy.cz.

Konec adventní moderátorky

Společně s Táňou Fischerovou a Janem Kačerem již nebude uvádět adventní koncerty na ČT1. Nový management televize se totiž rozhodl, že pořad omladí a zdynamizuje. „Změny nám byly oznámeny v polovině září, a to takovým způsobem, že nás postavili před hotovou věc. Nicméně to vůbec neměli domyšlené, takže se na to nedalo reagovat jinak, než odstoupit. Chvěju se, aby se to neopakovalo i v případě pořadu na ochranu zvířat: Chcete mě,“ podotýká.

Marta Kubišová moderovala adventní koncerty od roku 1991. „Chtěli to takzvaně refrešnout, což už je dnes odborný výraz.  Měli nás s úmyslem pořad „refrešnout“ ale seznámit dříve. Vždyť první koncert začíná počátkem prosince a k němu se musí napsat scénáře a tak dále. Chtěli, aby koncerty uváděly dvě tváře, takže by před kamerou stálo až sedm lidí. Sedm moderátorů, to je nedomyšlené,“ vysvětluje. A tak nezbývá, než se spolu s Martou pomodlit: „Ať mír dál zůstává s touto krajinou…“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…