Lidé v Brdech nevědí, co s územím bez armády

17.03.2012 14:49

Lidé v Brdech se přou o to, jak ochránit území po odchodu armády. Zatímco někteří souhlasí s vyhlášením chráněné krajinné oblasti (CHKO), jiní soudí, že by to bylo administrativně náročné. Podle ministra obrany nebudou povoleny žádné developerské projekty.

Lidé v Brdech nevědí, co s územím bez armády
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

Předseda Svazku obcí Podbrdského regionu a bohutínský místostarosta Martin Matuna (TOP 09) například prosazuje přírodní park posílený o maloplošná zvláště chráněná území. Má ale řadu odpůrců. „Přírodní park nemá žádnou cenu, to je jen kosmetická úprava. Kdežto CHKO má tvrdě zpracované regule,“ oponuje vedoucí strašického Muzea středních Brd Martin Lang. Chráněné krajinné oblasti na celém území dává přednost i příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD). „Ta ochrana přírody by byla podle mého názoru důslednější,“ u­vedl.

CHKO by potřebovala dobrovolníky

Podle Matuny ale bude stačit, když bude v Brdech platit stavební uzávěra a některá místa budou vyhlášena maloplošnými chráněnými územími. U hranic újezdu by pak podle něj měl vzniknout přírodní park, který nepotřebuje sídlo a nejsou s ním spojeny žádné mzdové a provozní náklady. „Management bude slabší a administrativně to bude levnější,“ podotkl Matuna s tím, že tato ochrana bude podle něj stejně účelná jako chráněná krajinná oblast, s jejímž vyhlášením počítá ministerstvo životního prostředí.

Podle Langa by ale CHKO zaměstnávala jen deset až 15 lidí. „Počítá se i s dobrovolnou stráží přírody a na to se lidé seženou. A dokonce i kvalifikovaní,“ dodal. Poukázal na to, že po vojsku zůstane řada volných objektů, kde by mohla správa CHKO sídlit, například ve Strašicích nebo v Jincích. Řihák by uvítal sídlo CHKO v Obecnici.

Brdy tak cenné prý nejsou

Podle Matuny ale v Brdech z pohledu ochrany přírody tolik důležitých prvků není a území nemá na to, aby bylo vyhlášeno chráněnou krajinnou oblastí. „Je potřeba si uvědomit, že v Brdech je monokultura smrků, která je hospodářsky udržovaná. Nechci se nikoho dotknout, ale není to tak, že by na té přírodě bylo až tak co chránit,“ míní Matuna. Cenné lokality, v nichž se daří vzácným živočichům, jsou podle něj na dopadových plochách a jsou cenné díky činnosti armády. Až vojsko odejde, za několik let už podle Matuny nebude co chránit.

Lang ale jeho názor nesílí. „Tyhle věci se dají zařídit tak, jako se to děje jinde, kde skončili vojáci a existují ekosystémy, které byly na jejich práci závislé. To se dá celkem rozumným způsobem simulovat,“ podotkl. Namítl, že je spousta klubů vojenské historie, které by k udržení vzácných ekosystémů mohly jednou za čas poskytnout pásová a těžká vozidla.

Podle Langa Brdy obsahují řadu přírodních a kulturních fenoménů zasluhujících si zvýšenou ochranu. Mnohé z nich jsou podle něj už nyní vyhlášeny evropsky významnými lokalitami, jiné zatím ochranu postrádají. Jde mimo jiné o výskyty fosilní kambrické fauny. „Proto jsou uvnitř CHKO navrhovány i maloplošné přírodní rezervace, přírodní památky, národní přírodní památky a chráněné stromy či stromořadí. I kulturní dědictví zasluhuje zvláštní režim ochrany, za všechno jmenujme alespoň ruiny středověkého proboštství Teslíny,“ dodal Lang.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…