Lidé v Rusku mají úplně jasno v tom, kdo sestřelil dopravní letadlo nad Ukrajinou

27.07.2015 18:26

Česká televize přinesla výsledek průzkumu nezávislého střediska Levada, podle kterého je naprostá většina Rusů přesvědčena, že za tragédii letu MH17 mohly Kyjev nebo Washington. Čtyři pětiny z nich se prý domnívají, že odpovědnost nesou hlavně Ukrajinci, a jen dvě procenta připouštějí, že v nehodě mohla mít prsty Moskva.

Lidé v Rusku mají úplně jasno v tom, kdo sestřelil dopravní letadlo nad Ukrajinou
Foto: repro Fox news, tan
Popisek: Hořící trosky letounu Boeing 777 kamerou Fox News

V polovině července tomu byl rok, co malajsijský letoun, na jehož palubě bylo téměř 300 lidí, spadl. Čtyřiačtyřicet procent dotázaných Rusů je přesvědčeno, že vinu nesou ukrajinští vojáci, a dalších jednačtyřicet procent považuje za viníka ukrajinskou vládu. Sedmnáct procent dotázaných prý odpovědnost přičetlo Spojeným státům a jen dvě procenta účastníků průzkumu připustila účast Ruska, uvedla výsledky průzkumu stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.   

Návrh na vytvoření zvláštního tribunálu pro potrestání viníků, o kterém by rada OSN mohla hlasovat tuto středu, podpořila téměř polovina lidí. Česká televize ale připomíná, že Rusko, které má právo veta, návrh opakovaně kritizovalo jako předčasný a kontraproduktivní, protože vyšetřování ještě neskončilo.

Moskva i separatisté stále podezírají Ukrajinu

Mezinárodní tým vyšetřovatelů vedený Nizozemci, kteří měli na palubě nejvíce cestujících, a tak mají vyšetřování na starosti, zveřejnil loni v září předběžnou zprávu, v níž se píše, že se letadlo rozlomilo po zasažení „vnějšími objekty“. „O sestřelení nebo viníkovi v ní ale nepadlo ani slovo,“ podotýká Moskva, podle které by se mělo počkat na konečnou zprávu, jež by měla vyplout na povrch v říjnu. Jak uvádějí zdroje CNN, z návrhu prý vyplývá, že letoun sestřelili proruští separatisté.

V březnu se mezinárodní tým obrátil na případné svědky prostřednictvím videa, jež údajně shrnuje cestu raketového systému BUK na korbě tahače značky Volvo východní Ukrajinou. Z Doněcku byl údajně transportován do Snižne, kde měl být v den sestřelení letadla okolo poledne vyložen z tahače a dále měl pokračovat sám po vlastní ose a následující den ráno měl být údajně spatřen v Luhansku, kde byl prý opět naložen na kamion značky Volvo a ráno pak měl překročit ukrajinsko-ruskou hranici.

Separatisté i Moskva ale logicky tvrdí, že s tragédií nemají nic společného a svalují vinu na ukrajinskou stranu. Původní ruská teorie dokonce říká, že dopravní letoun zasáhla raketa vypálená z ukrajinského bojového letounu, který prý v kritické době v oblasti operoval. Odborníci nicméně tvrdí, že raketa byla pravděpodobně odpálena systémem BUK, ale z území kontrolovaného ukrajinskou armádou poblíž obce Zaroščenske, která leží asi 60 kilometrů východně od Doněcku a 30 kilometrů jihozápadně od obce Hrabove.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…