Lidovce do voleb v hradeckém kraji povede předseda Bělobrádek

23.04.2017 6:00

Lidovce povede v Královéhradeckém kraji do podzimních sněmovních voleb předseda strany Pavel Bělobrádek. Rozhodla o tom jednomyslně krajská konference lidovců v Dobrušce, píše ČTK.

Lidovce do voleb v hradeckém kraji povede předseda Bělobrádek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bělobrádek bude i lídrem chystané společné koaliční kandidátky lidovců a hnutí STAN. Dvojkou za Bělobrádkem by měl být zástupce STAN, a to starosta Nové Paky Josef Cogan. Dál by měla být kandidátka složena metodou zipu. ČTK to řekli krajský předseda KDU-ČSL Vladimír Derner a krajský tajemník STAN Miroslav Sazeček. Za KDU-ČSL budou na předních místech kandidátky figurovat náměstkyně hradeckého primátora Anna Maclová, hudebnice z Trutnovska Anežka Mišoňová a ředitelka hradeckého diecézního centra pro seniory Veronika Čepelková.

Starostu Nové Paky na Jičínsku Cogana podle Sazečka již dříve jako svého lídra nominoval krajský sněm starostů. Cogan byl v letech 2010 až 2013 poslancem zvoleným na kandidátce TOP 09. Starostové souhlasí s tím, aby lídrem společné kandidátky lidovců a STAN byl Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Další pořadí za starosty pro krajskou kandidátku bude teprve stanoveno. Předpokládá se, že na čelných místech by za STAN mohli figurovat starosta Vrchlabí Jan Sobotka, starosta Hořic Aleš Svoboda a starostka Železnice na Jičínsku Dana Kracíková.

Ostatní velké strany v hradeckém kraji zatím jména svých lídrů neoznámily

Bělobrádek, který je místopředsedou vlády a bydlí v Náchodě, lidovce vedl do voleb v hradeckém kraji již ve volbách v roce 2013. Tehdy lidovci kandidovali sami a v kraji získali 6,79 procenta hlasů a jeden poslanecký mandát. Skončili na sedmém místě za vítězným hnutím ANO a dále za ČSSD, KSČM, TOP 09, Úsvitem a ODS. Nyní bude muset koalice lidovců a STAN získat k postupu do Sněmovny nejméně deset procent hlasů.

Také ostatní parlamentní strany v hradeckém kraji do čela kandidátek vysílají současné poslance. Lídrem ČSSD by měl být poslanec, starosta Náchoda a místopředseda strany Jan Birke. ODS povede poslanec a trutnovský starosta Ivan Adamec a KSČM bude mít v čele poslance a krajského zastupitele Zdeňka Ondráčka.

Ostatní velké strany v hradeckém kraji zatím jména svých lídrů neoznámily. Hnutí ANO by mělo jméno krajského lídra navrhnout do 15. května. Jméno lídra zatím neoznámila ani TOP 09.

Na volby se chystají i menší strany. Jméno lídra v hradeckém kraji oznámila například Česká pirátská strana, kterou do voleb povede trutnovský zastupitel Martin Jiránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…