Lidovce v olomouckých krajských volbách povede Jurečka

08.12.2019 11:37

Lidovce v olomouckých krajských volbách povede v příštím roce poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Rozhodli o tom v sobotu delegáti nominační konference v Kostelci na Hané na Prostějovsku. Lidovci půjdou do krajských voleb v koalici se Stranou zelených, TOP 09 a hnutím ProOlomouc. Snahou všech členů koalice je vytvořit společnou kandidátku co nejdříve, řekla dnes ČTK krajská tajemnice KDU-ČSL Jitka Brabcová.

Lidovce v olomouckých krajských volbách povede Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Jurečka se chce za lidovce zaměřit v kraji na hospodářský rozvoj, rozvoj infrastruktury, podporu vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb, zohledňující demografický vývoj a stárnutí populace. „Máme v kraji dvě významné instituce, a to Univerzitu Palackého a Fakultní nemocnici. Obě dvě jsou na vysoké úrovni, ale jejich potenciál pro hospodářský rozvoj regionu zůstává nevyužitý, což by kraj měl změnit,“ uvedl Jurečka v nominačním proslovu.

Druhé místo kandidátky obsadil předseda olomoucké krajské organizace a předseda klubu krajských zastupitelů Ivo Slavotínek. Na další místa krajské kandidátky byli nominováni starosta Kostelce na Hané a stávající krajský zastupitel František Horák, krajský zastupitel Jan Šafařík a náměstek olomouckého primátora Matouš Pelikán.

Lidovci jsou pro olomoucké krajské volby součástí koalice se Stranou zelených a TOP 09; memorandum o spolupráci podepsali v říjnu. Bude to již přitom třetí období, kdy KDU-ČSL půjde do koalice spolu se Zelenými pod hlavičkou Koalice pro Olomoucký kraj. Tento týden tuto koalici kromě TOP 09 rozšířilo také hnutí ProOlomouc, které je součástí opozice v zastupitelstvu Olomouce. Čtyřkoalice připraví společnou kandidátku, se kterou se bude příští rok ucházet v Olomouckém kraji o hlasy voličů. Společná kandidátka dosud postavena není. „Je to v jednání, všechny strany mají zájem o to, aby to bylo záhy,“ doplnil pro ČTK krajská tajemnice lidovců Brabcová.

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Krajskou koalici vítězné ANO vytvořilo s ČSSD a s ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj získala sedm mandátů. Šesti zastupiteli disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj, které tvoří hnutí STAN a ProOlomouc. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v Olomouckém kraji vládly ČSSD s KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…