Lidovci: Chceme zemědělství pro Bělobrádka. A celkově tři ministerstva

15.12.2013 14:25

Předsednictvo strany a výkonný výbor KDU-ČSL dnes doporučili celostátní konferenci lidové strany navrhovanou koaliční smlouvu ke schválení. Výbor dále doporučil, aby se strana ucházela o vedení Ministerstva zemědělství. Předseda strany Pavel Bělobrádek sám přiznal ctižádost stanout v jeho čele.

Lidovci: Chceme zemědělství pro Bělobrádka. A celkově tři ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Celostátní výbor se usnesl, že pověřuje vyjednavače, aby při vyjednávání o vládě jedním z vyjednaných ministerstev bylo Ministerstvo zemědělství,“ řekl předseda Bělobrádek po jednání výkonného výboru. „Je to naše programová priorita, je to věc, která má v lidové straně tradici a je to otázka nejenom zemědělství, ale i venkova,“ doplnil.

Zároveň Pavel Bělobrádek připustil, že by ministerstvo mohl vést osobně. „Principiálně by to mělo být tak, že předseda by měl vést nejsilnější ministerstvo. Jedním z kandidátů jsem bezpochyby já, dalším je první místopředseda Marián Jurečka nebo předseda našeho senátního klubu Petr Šilar. Všichni jsou z oboru, takže má to svoji logiku,“ řekl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Zároveň podle Pavla Bělobrádka se již text koaliční úmluvy nebude měnit a případné úpravy mohou proběhnout později. „Naši vyjednavači se dohodli na tom, že se již do návrhu nebude zasahovat a bude to berte neberte tak, aby to bylo jednodušší,“ vyložil.

Počet vládních křesel, obsazených lidovci, je podle předsedy Bělobrádka nadále předmětem jednání se stranami vznikající koalice. První místopředseda lidové strany Marián Jurečka uvedl, že nadále lidovci požadují tři ministerstva.

„Předsednictvo KDU-ČSL bude doporučovat celostátní konferenci návrh té části smlouvy, která je v tento okamžik připravená ke schválení, to znamená ta programová a ta procedurální, ve které není obsaženo rozdělení resortů ve vládě,“ řekl místopředseda strany Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …