Lidovci mají pořád do opozice stejně blízko jako do vlády. Tam je to prý riziko

21.11.2013 21:05

I přesto, že mnozí politici i odborníci považují možnou koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL jako nejpravděpodobnější, místopředseda křesťanských demokratů Marian Jurečka je skeptičtější. Šance, že lidovci skutečně vstoupí do vlády, je podle jeho názoru stále padesát na padesát. „Myslím, že cesta do koalice i do opozice je pořád stejně vzdálená,“ uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Lidovci mají pořád do opozice stejně blízko jako do vlády. Tam je to prý riziko
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

Jurečka prozradil, že několik usnesení okresních výborů upřednostňují možnost, aby KDU-ČSL šla do opozice. Vedení strany však prý ještě vyčkává na dílčí konkrétní výsledky vyjednávání, která se teprve teď začínají rozbíhat. „Myslím, že na Vánoce by mělo být principiálně jasno, jestli vznikne nějaká vláda, na jakém půdorysu. A jestli bude programové prohlášení nebo koaliční smlouva do konce roku, nebo do konce ledna, to je další věc,“ očekává.

Otázku, zda se stanou stranou vládní, či opoziční, si podle jeho odhadu zodpoví lidovci do dvou, maximálně tří týdnů. Personální otázky nové vlády tak ještě na přetřes nepřišly. Podle Jurečky by to v této chvíli bylo nejen předčasné, ale možná i kontraproduktivní.

V sobotu se má sejít ČSSD a ANO a jednat o Poslanecké sněmovně, ale bez účasti KDU-ČSL, což Jurečkovi přijde trochu zvláštní. „Asi to trošku divné je. Dobře, ať se potkají a vyjasní si post předsedy. My stojíme mimo tento spor, to si musí vyřešit ČSSD a ANO. Ale měl by být čas vést ještě během víkendu dialog i s ostatními předsedy, aby si poslanecké kluby třeba v neděli večer mohly návrhy projít. Byť v tuto chvíli nebude jasné, jaká bude koalice, měli bychom mít alespoň představu, jak bude vypadat vedení sněmovny, jaké budou počty členů v jednotlivých výborech - ani toto není jasné,“ podotkl.

Pobyt v koalici je větší riziko

Jurečka zdůraznil, že do programu koalice musí KDU-ČSL promítnout své zásadní priority, mezi něž patří snížení daňové zátěže rodin, nezvyšování korporátních daní, boj s lichvou a exekucemi a boj s nezaměstnaností. Možnosti, že by nová vláda vznikla už do Silvestra, příliš nevěří, protože zatím nevznikl ani zárodek textu koaliční smlouvy a jednání se neodehrávají každý den.

Naopak si dokáže představit, že by místo třetí koaliční strany obsadil místo nich Úsvit Tomia Okamury. „Být opoziční stranou je pro nás daleko jednodušší. Bez zodpovědnosti a měli bychom obrovský potenciál kritiky. To je samozřejmě daleko komfortnější role, než být v koalici v době, kdy nevíme, jestli bude ekonomický růst, nebo pokračovat recese, kdy nevíme, nakolik budou partneři stabilní. Rizika jít do případné koalice jsou daleko větší než zůstat v opozici,“ upřesnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…