Lidovci na Babiše nejvíc útočí o víkendu, ale v pondělí s ním hlasují pro špatné zákony, udeřil v Partii Stanjura

19.03.2017 12:00

Hosty nedělní Partie televize Prima byli poslanci Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Zbyněk Stanjura (ODS). Předseda poslaneckého klubu ODS nenechal na svém lidoveckém oponentovi nit suchou. Jedno společné téma však našli, když útočili na šéfa státní kasy Andreje Babiše. Nešetřili ani ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD). V úvodu Bartošek popisoval „tahanice“ lidovců o spolupráci se Starosty a nezávislými (STAN).

Lidovci na Babiše nejvíc útočí o víkendu, ale v pondělí s ním hlasují pro špatné zákony, udeřil v Partii Stanjura
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Proběhlo hlasování, nějak to dopadlo a výsledek je třeba respektovat,“ konstatoval Bartošek. Hlasování dopadlo 39 hlasů pro koalici a 31 hlasů předsednictva proti ní.

„A nejde o oslabení pozice vašeho předsedy Pavla Bělobrádka?“ ptal se moderátor.

„Takhle to vůbec nečtu,“ ohradil se Bartošek. Prý se pouze ukázalo, že lidovci v silných krajích, jako je třeba kraj Zlínský, byli spíše pro samostatný postup ve volbách. Většina ale rozhodla jinak. „Teď je na předsedovi, aby naplno vstoupil do předvolební kampaně,“ podotkl lidovecký politik.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Co mně na tom přijde trochu zvláštní, je to, že koalici tvoří jedna vládní a jedna opoziční strana, přičemž tvrdí, že mají podobný program,“ kroutil hlavou Stanjura. „Ale to je moje jediná poznámka, my se soustředíme spíš na program. Když se podíváme na vyhlášení z poslední doby, tak by voliči museli odevzdat asi 150 procent hlasů, aby se vyhlášení o volebních ziscích naplnila,“ zdůraznil Stanjura.

ODS má čtyři základní body, s nimiž chce oslovit voliče. Především chce posílit bezpečnost země a zlepšit podmínky pro podnikatele. Současná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prý podnikatelům hází klacky pod nohy a o bezpečnosti České republiky jen mluví, ale jinak pro ni prý mnoho nedělá.

Mě na tomhle nejvíc štve...

Po úvodních minutách se na tapetu dostal šéf hnutí ANO a pán české státní kasy Andrej Babiš.

„Jestliže ministr financí vede svou rétoriku tak, že všichni kradou, tak musí jako první dbát na to, aby měl pořádek ve vlastních financích, a není možné, když se ho na jeho příjmy zeptají Reportéři ČT, tak aby on jim říkal, že jim nic neřekne. My politici prostě někdy jsme v situaci, kdy musíme doložit, že nám sedí ‚má dáti a dal‘... Vzpomeňme na případ premiéra Grosse, který nebyl schopen doložit, kde vzal asi milion a půl na byt a také ho to stálo premiérské křeslo,“ připomněl Bartošek.

Stanjura to vidí podobně. „Mě na tomhle nejvíc štve postup finanční správy, která denně dusí drobné podnikatele a nutí je platit pokuty za drobná pochybení, ale odmítá řešit otázky kolem dluhopisů,“ zlobil se Stanjura. Finanční správa by měla říci, zda bylo vše v pořádku, nebo byly korunové dluhopisy využity jen a pouze k tomu, aby nemusela být odvedena daň ve výši 15 procent, finanční správa by měla Agrofertu daň doměřit.

„Pokud ale finanční správa řekne, že bylo vše v pořádku, pak to budu respektovat,“ ucedil Stanjura. „Kolegové z vlády i tady z KDU-ČSL jsou vůči Andreji Babišovi kritičtí, jenže v pondělí se sejdou na jednání vlády, podají si ruku a společně hlasují pro špatné zákony,“ udeřil Stanjura na Bartoška. „To je taková hra na voliče, která říká, že my tu spolu tři a půl roku vládneme, ale voliči, podívejte se, my na sebe umíme i útočit,“ pokračoval v kanonádě Stanjura.

Máme-li přežít, musejí se nám rodit děti

Ve druhé polovině pořadu se pánové věnovali problematice rodiny. Shodli se na tom, že má-li český národ přežít, musejí se nám rodit děti. Upozorňoval na to především Bartošek a Stanjura mu dával bezvýhradně za pravdu. Stát by měl rodiny také podpořit, a to cestou daňových slev.

Došlo i na otázku matek samoživitelek. Tato skupina si bezesporu zaslouží pozornost státu, ale měli bychom si dávat pozor na to, že některé maminky jsou samoživitelkami jen formálně. S partnerem žijí na hromádce, ale nevstoupí do manželství právě proto, aby dosáhly na sociální dávky.

„Tohle je samozřejmě špatně, protože to vede k tomu, že se ta podpora rozmělní a ty maminky, které pomoc opravdu potřebují, dostávají méně peněz, než by skutečně potřebovaly,“ upozornil Stanjura.

Bartošek se Stanjurou souhlasil. My jsme usilovali o větší adresnost sociální politiky, o smysluplnou reformu penzí a tak podobně, ale narazili jsme na odpor ministerstva práce a sociálních věcí,“ postesk si Bartošek na adresu šéfky resortu Michaely Marksové (ČSSD).

Já musím slova tady pana kolegy potvrdit. To je typicky socialistická politika ve stylu zdroje jsou, tak přidáme všem,“ dloubl si do Marksové v závěru Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…