Lidovci plánují získat čtyři křesla v Bruselu. Kandidátku vedou známé tváře

01.03.2019 13:36

Pro členství České republiky v Evropské unii lidovci nevidí alternativu, řekl na dnešní tiskové konferenci k zahájení kampaně europoslanec a lídr kandidátky KDU-ČSL pro květnové volby do Evropského parlamentu Pavel Svoboda. Jsou pro projekt evropské integrace. Dvojka kandidátky Tomáš Zdechovský věří, že lidovci získají čtyři mandáty. Teď mají tři. Kandidátku personálně podpoří další čtyři menší strany.

Lidovci plánují získat čtyři křesla v Bruselu. Kandidátku vedou známé tváře
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Podle Svobody je české členství v unii úspěšným příběhem i přes nevyužité možnosti. „I díky členství v Evropské unii panuje na našem území takový blahobyt, jaký tady doposud nikdy nebyl,“ řekl Svoboda. Zároveň si je ale vědom toho, že na projektu je stále co zlepšovat. Chce, aby více odpovídal očekáváním Evropanů a problémům, kterým kontinent čelí. Podle lídra je potřeba zhodnotit, zda jsou dobře rozloženy pravomoci mezi členské státy a Evropskou unii. Nebo zda některé věci v evropském projektu nejsou nadbytečné.

Zdechovský považuje kandidátku, na které jsou též zástupci Koruny české, Konzervativní strany, Sdružení pro místní správu a SNK Evropských demokratů, za naplněnou osobnostmi. „Věřím, že voliči, kteří by normálně nešli k volbám, nám dají hlas a že budeme mít po volbách čtyři mandáty v Evropském parlamentu,“ poznamenal. Kandidátku podle něj bude podporovat dalších 100 regionálních hnutí.

Europoslankyně Michaela Šojdrová, která je na kandidátce na třetím místě, považuje za nutné pracovat s větší odvahou. Chce lepší Evropu pro rodiny, v zemědělském výboru hodlá hájit práva a požadavky českých zemědělců. „Měli bychom vymanit Českou republiku z politické izolace, do které se dostává. Měli bychom společně budovat bezpečnou Evropu s křesťanskou solidaritou,“ doplnila.

Končící předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je rád, že voliči lidovců budou mít díky spolupráci s dalšími uskupeními možnost vybírat mezi stranami různého typu. Podle něj jde o jedinou konzervativní proevropskou kandidátku. Za priority považuje bezpečnou Evropu či snížení byrokracie.

Na čtvrtém místě kandidátky je vysokoškolský pedagog Jaroslav Suchý, na pátém předseda evropského výboru Poslanecké sněmovny Ondřej Benešík.

V předchozích evropských volbách v roce 2014 získala KDU-ČSL 9,95 procenta hlasů a tři europoslance: Svobodu, Šojdrovou a Zdechovského. Lidovci dají podle dřívějších informací na kampaň 5,5 milionu korun.

Také většinu ostatních stran povedou do voleb nynější europoslanci: ANO Dita Charanzová, ODS Jan Zahradil, KSČM Kateřina Konečná, ČSSD Pavel Poc a společnou kandidátku TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil (TOP 09). Piráti vybrali do čela své kandidátky softwarového specialistu Marcela Kolaju, SPD lékaře a někdejšího ministra zdravotnictví Ivana Davida.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…