Lipavský chtěl kasírovat Rusy, pak návrh stáhl. Hrozila prý nepříjemná odveta

24.04.2023 20:54 | Komentář

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) začátkem března stáhl z vlády návrh zpoplatnit Rusku užívání českých pozemků pod objekty Ruské federace. Důvodem mělo být vypracováno nejdříve dodatečné právní posouzení. Podle informací Blesku mohl za stažením návrhu stát i zásah tajných služeb. Redakce také zjistila, kterých budov by se norma, již vláda plánuje schválit, mohla týkat.

Lipavský chtěl kasírovat Rusy, pak návrh stáhl. Hrozila prý nepříjemná odveta
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Mluvčí resortu Daniel Drake pro Blesk uvedl, že aktuálně stále probíhá dodatečné právní posouzení, zároveň odmítl spekulace, že za stažením návrhu stál zásah ze strany tajných služeb. Spekulace o zásahu tajných služeb můžeme vyvrátit,“ dodal Drake.

Blesk také získal seznam některých nemovitostí, kde má vlastnické právo Ruská federace. „Jde o budovy, které jsou v blízkosti ambasády. Ta sídlí v pražské Bubenči. Resort však neplánuje žádné vyvlastňování, ale chce jen zrušit bezplatné užívání pozemků. To bylo domluveno během 70. a 80. let minulého století, kdy dostala Moskva do užívání nemovitosti v rámci místní mise,“ uvádí redakce.

„Tyto pozemky jsou nyní užívány Ruskou federací k jiným účelům, než pro které jí byly svěřeny, a není proto důvod je nadále poskytovat bezplatně,“ citoval z předkládací zprávy novinář David Klimeš.

Ministerstvo zahraničí neplánuje však zpoplatnit všechny pozemky. Pět výjimek se týká parcel, na kterých jsou ambasáda, rezidence velvyslance a rezidence jeho zástupce, kulturní středisko a také škola.

Pokud by Lipavského návrh prošel a Česko by po Rusku za pozemky chtělo nájem, mohla by z Kremlu přijít odvetná reakce. Týkat by se mohla Českého domu, který se nachází v centru hlavního města.

O nápravě majetkových vztahů mezi Českem a Ruskem na území České republiky se začalo mluvit po propuknutí kauzy Vrbětice, kdy Česko z ruské ambasády vyhostilo desítky lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …