Lockdown? Ne. Povinné očkování? Ne... Možný ministr Válek odkryl strategii

20.11.2021 17:57

Budoucí šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na dnešní tiskové konferenci k současné epidemické situaci uvedl, že nepočítá s lockdownem pro Česko. Stejně tak prý není na stole ani povinné očkování, o kterém v týdnu rozhodlo Rakousko, kde proti němu nyní vyšly do ulic tisíce lidí.

Lockdown? Ne. Povinné očkování? Ne... Možný ministr Válek odkryl strategii
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

V reakci na dnešní údaje o šíření epidemie covidu kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že ministerstvo zdravotnictví by mělo nařídit nemocnicím, aby omezily všechny výkony a operace, které lze odložit, a s předstihem aby si vytvořily rezervu pro případný další nárůst hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a akutní případy. Podle ministerstva zdravotnictví ale zatím není třeba plošně omezovat odložitelnou péči.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67626 lidí
Podle Válka je rovněž potřeba omezit množství karantén a dobu jejich trvání. Do karantény musejí lidé po kontaktu s nakaženým. Pokud ale mají negativní test, není podle Válka potřeba, aby do karantény šli. „Je potřeba testovat tím způsobem, aby se zachytil pozitivní, dal se do izolace, ale současně všechny ostatní abychom nemuseli dávat do karantény,“ řekl s tím, že tato opatření umožní, aby nadále fungovaly školy a pracoviště.

Na tiskové konferenci na dotaz, zda by byl pro opětovné uznávání negativních PCR testů jako covidových certifikátů, doplnil: „Ano, budu chtít, aby byly hlavním nástrojem.“ Vláda tento týden rozhodla, že testy se od pondělí až na některé výjimky jako covidový certifikát uznávat nebudou.

Také na dotaz o povinném očkování proti covidu-19, o kterém tento týden rozhodlo Rakousko, Válek uvedl, že není v Česku na pořadu dne. „V této fázi tlačit na povinné očkování je irelevantní, není to na stole,“ konstatoval. Zdůraznil, že je nutné především naočkovat posilující dávkou seniory a rizikové pacienty.

Lockdownem, který nyní zavedlo Rakousko, se rovněž nechce inspirovat. V dlouhodobé strategii s tím prý „nepočítá“. Zmíněnou strategii plánuje představit v blízké době.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…