Lovec dezinformátorů Vrabel se smál Blatnému: Mají nápady jako z roku raz dva

27.02.2021 7:37

František Vrabel, analytik bojující proti dezinformacím, se v rozhovoru pro MF Dnes smál ministrovi zdravotnictví za hnutí ANO Janovi Blatnému. „Pardon, že se směju, ale to je jako z roku raz dva,“ prohlásil, když si vzpomněl, co od ministerstva slyšel o kampani na podporu očkování. Pak upozornil, že vláda musí především získat důvěru lidí; tady prohrává na celé čáře. Nakonec prozradil, proč EU nezachrání ruská vakcína Sputnik V, jak to hlásají dezinformátoři.

Lovec dezinformátorů Vrabel se smál Blatnému: Mají nápady jako z roku raz dva
Foto: Jan Rasch
Popisek: František Vrábel

Analytik pro data a dezinformace František Vrabel, jednatel české firmy Semantic Visions, s.r.o, od podzimu loňského roku spolupracoval s vládou v boji proti dezinformacím o koronaviru a vakcínách. Na konci února však dospěl k  názoru, že vláda stejně nenaslouchá jeho radám a spolupráci s kabinetem Andreje Babiše (ANO) ukončil. Nelíbilo se mu především to, jak chaoticky vláda o pandemii informuje.

„Hlavním úkolem dezinformátorů je poškodit naši společnost a teď se to děje hlavně přes poškozování pověsti vakcín. Současně jsme říkali, že vláda musí přebít dezinformace vlastním pozitivním narativem. K čemu je očkování dobré, kolik v minulosti zachránilo životů? Kampaň musí být silná ve prospěch očkování. Ministerstvo nám prezentovalo, že se chce zaměřit na billboardy a tištění letáků, pardon, že se směju, ale to je jako z roku raz dva,“ prohlásil Vrabel.

S dezinformacemi se podle něj nejlíp bojuje tím, že vláda nabídne pozitivní příběh postavený na pravdě. Představí lidem pozitiva očkování, která vakcína opravdu přináší, a vyvracet bude jen ty nejkřiklavější lži o očkování.

„Nejdůležitější je, aby lidé věřili vládě. To se bohužel úplně neděje. Takže se vláda musí snažit, aby mluvila jedním hlasem. To se taky neděje. Něco jiného říká ministr zdravotnictví, něco jiného ministr průmyslu a dopravy, něco jiného pan premiér. Co si pak z toho lidé mají odnést?“ kroutil analytik hlavou nad Babišovou vládou.

Za opravdu nebezpečné považuje dezinformace, které zlehčují situaci, v níž se české zdravotnictví nachází a tvrdí, že české nemocnice přece nejsou tak přeplněné, čísla jsou nadsazená a podobné lži.

Další dezinformace jsou spojené s vakcínou a s představou, že jen ruská a čínská vakcína jsou bezpečné a zachrání EU. Podle Vrabela je to nesmysl už proto, že Rusko má možná kvalitní vakcínu, ale nemá dost kapacit na její výrobu ani pro vlastní občany, natož aby mohlo vakcínu vyvážet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…