Luboš Palata prorokuje polské vládě konec. Pokus o stát putinovského typu prý selhává

11.08.2017 8:56

Polské vládě Jaroslawa Kaczyńského ujíždí půda pod nohama, ale hledá, na koho by zaútočila. Těmito slovy hodnotí Luboš Palata v komentáři pro MF Dnes současné dění v Polsku. Kaczyński volá po vymáhání válečných reparací od Německa, aby zakryl fakt, že svou zemi mění. Z klasického demokratického státu se pomalu stává země putinovského typu.

Luboš Palata prorokuje polské vládě konec. Pokus o stát putinovského typu prý selhává
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jaroslaw Kaczyński

Jaroslaw Kaczyński sice není polským premiérem, ale málokdo pochybuje o tom, že je hlavní politickým hráčem našich severních sousedů. Luboš Palata má za to, že tento politik se pokouší přeměnit svou zemi ze standardní demokracie na stát putinovského typu. A aby to zakryl, domáhá se válečného odškodnění od Německa. Pokud už chce Kaczyński získat nějaké reparace, měl by se prý obracet spíš na Rusko jako nástupnický stát Sovětského svazu. Sovětský svaz totiž zaútočil na Polsko prakticky současně s tehdejším nacistickým Německem. Rusové se o tom ale odmítají bavit.

„Protože zatímco Němci pokorně přiznávají odpovědnost za nacistické zločiny a mnoha gesty, naposledy na půl žerdi staženou německou vlajkou na ambasádě ve Varšavě v den výročí tamního povstání, to dávají najevo, Moskva se o stalinských zločinech odmítá byť jen bavit. O reparacích ani nemluvě,“ píše Palata.

Slovní přestřelka s Německem se prý Kaczyńskému hodí ještě z jednoho důvodu.

„Na letošní podzim už vládnoucí Právo a spravedlnost oznámilo plán vyvlastnit převážně německé majitele tisku a celkově různými cílenými zákony marginalizovat opoziční noviny, rádia a televize. Po soudech, státní správě, likvidaci veřejnoprávních médií a dalších ‚omezeních‘ demokracie směřuje Polsko ke konfliktu s Evropskou unií jako celkem,“ varuje Palata.

Útok na média je klasickým krokem politiků, kteří se chtějí udržet u moci demokracii navzdory. Podle Palaty tito politici nahrazují liberální otevřenost nacionalistickými tématy a voláním po tradicích. Snad bude chtít Kaczyński vládnout až do smrti, ale pořád mu to nemusí vyjít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …