Lukašenko do vězení. Nebude vládnout věčně, padlo v Česku

26.05.2021 11:48

Poté, co běloruské armádní stíhačky přinutily v Minsku přistát let soukromé společnosti Ryanair a ozbrojené složky ze stroje vyvlekly opozičního běloruského novináře Romana Prataseviče, se v řadě zemí zvedla vlna solidarity s běloruskou opozicí. O slovo se přihlásili i čeští opoziční politici a osobnosti stojící mimo politiku. Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům volá po vyřazení běloruských hokejistů z mistrovství světa.

Lukašenko do vězení. Nebude vládnout věčně, padlo v Česku
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

V lotyšské Rize na letošním hokejovém šampionátu vlaje na některých místech červenobílá vlajka běloruské opozice.

Své sympatie na podporu opozičních sil dala najevo i česká demokratická opozice.

Někdejší 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v této souvislosti připomněl, že Lotyško bylo jednou z mála zemí, která po rozkrytí kauzy Vrbětice jasně podpořila Česko a vykázala ze svého území běloruského diplomata.

„Chci připomenout, že Lotyši s námi byli v reakci na teroristický čin ve Vrběticích solidární. Myslím, pane ministře Jakube Kulhánku, že je ideální příležitost jim to vrátit,“ pravil Ženíšek.

Lukašenko pod palbou

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský vyzval k akci.

„Evropská unie musí napnout všechny síly k tomu, aby dostala opozičního novináře Prataseviče z Běloruska. Aktuálně má ležet v kritickém stavu v nemocnici v Minsku. Podle zdrojů má problémy se srdcem! Bělorusko likviduje své odpůrce a svět tomu přihlíží. Musíme jednat,“ zvolal rázně Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Lukašenko pod palbou

Senátor Pavel Fischer dal jasně najevo, že se Lukašenkův režim dopustil aktu státního terorismu, na což musí svět reagovat.

Podle konzervativního komentátora Romana Jocha by měl Lukašenko a jeho nejbližší pohůnci skončit ve vězení.

„Únos civilního letadla je kriminální čin. Když to udělají teroristé, speciální komando je postřílí. Když to udělá stát/diktatura? Sankce jsou málo. Optimální jsou (euro)zatykače na představitele režimu, jeho složek. Režim nebude věčně a ti lidé, až padne, by měli dožít ve vězení,“ napsal publicista.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek volal po okamžitém vyřazení běloruských hokejistů ze šampionátu. „A ihned vyřadit Bělorusko z hokejového MS. Ať si čutají s Rusáky nějakou sovětskou ligu...,“ zvolal Rozumek.

Lukašenko pod palbou

Nemlčel však ani Lukašenko, který předstoupil před národ a oznámil, že bude Bělorusko bránit proti Západu. Na jeho slova upozornil komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov.

„Lukašenko mj. děl, že miliony Ukrajinců stojí na své západní hranici a žebrají o chleba. A že Bělorusko je připraveno stát se výspou Eurasie. (To zní jako přihláška k pohlcení Ruskem.). Lukašenko pověděl, že proti Bělorusku se vede hybridní válka, Bělorusko že odpoví adekvátně a že je to země v centru Evropy, takže pokud tady něco bouchne, bude z toho světová válka,“ uvedl komentátor. 

Lukašenko pod palbou

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…