MF zatím proplatí Ústeckému kraji za povodňové škody jen 50 milionů

12.06.2013 13:13

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) dostane Ústecký kraj proplacenu zatím asi sedminu vyčíslených prvotních nákladů na odstranění škod po povodních. Hejtman to řekl dnes na tiskové konferenci. Ministerstvu financí (MF) přijde 343 milionů korun, na které náklady vyčíslily postižené obce, příliš. Schválilo podle Bubeníčka zatím 50 milionů korun, ve čtvrtek pošle do kraje kontrolu, která rozhodne o případném zvýšení. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

MF zatím proplatí Ústeckému kraji za povodňové škody jen 50 milionů
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústí nad Labem v době povodní 2013.

Ústecký kraj odevzdal vyčíslené náklady ministerstvu v úterý, dnes se hejtman dozvěděl, že ostatní kraje požadují méně peněz a odevzdaly své požadavky dřív. "Jak jsme je mohli odevzdat, když ta voda u nás byla později?" položil řečnickou otázku hejtman. Částka ministerským úředníkům připadá nadsazená, proto přijedou ve čtvrtek škody do regionu zkontrolovat. "Projedu s nimi celý kraj od Hřenska až za Roudnici, aby viděli, jak to vypadá, když mají lidi v domě dva metry vody," dodal Bubeníček.

Peníze se vyplácejí na základě konkrétních faktur

Do prvotních nákladů na záchranné a likvidační práce mohou obce započítat především úklid, nákup vysoušečů, čistících a hygienických prostředků, ale i dopravu, ubytování a stravování evakuovaných občanů. Podle Bubeníčka jenom odvoz zničeného majetku a jeho uložení na skládky už stálo 82 milionů korun.

Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková připomněla, že peníze se vyplácejí až na základě konkrétních faktur, zatím jde o odhady, které ale mohou být nižší i vyšší. "V roce 2002 (po povodních) stál odvoz odpadů asi 135 milionů korun," dodala.

Na finanční pomoc občanům v nejvíce postižených malých obcích uvolní radní peníze z krajského rozpočtu. O výši částky musí rozhodnout zastupitelstvo. Kraj také shromažďuje finanční pomoc od veřejnosti na účtu Povodně 2013. Výtěžek ze sbírky rozdělí samospráva obcím, které zaplavila velká voda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…