Mach má prý vysoký počet asistentů. Takto to šéf Svobodných vysvětlil

18.10.2014 11:05

Neúnavný kritik evropské rozhazovačnosti, šéf Svobodných a nyní i europoslanec Petr Mach se v EP rychle zorientoval a podle Lidových novin plně využívá unijního komfortu. Oficiálně má už 14 asistentů, které platí z bruselských peněz, a počtem spolupracovníků prý vede v žebříčku českých europoslanců. Považuje to za adekvátní, protože je v EP sám, bez stranického sekretariátu či klubu. Navíc prý jeho lidé většinou pracují na částečný úvazek.

Mach má prý vysoký počet asistentů. Takto to šéf Svobodných vysvětlil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Petr Mach

Spousta lidí se ptala, jak můžou euroskeptici kandidovat do europarlamentu. Mohou, je logické, že každá strana včetně Strany svobodných občanů kandiduje do EP. Chtít méně Evropské unie je zcela legitimní, i když v této chvíli je to opoziční názor. Petr Mach, šéf Svobodných, uspěl a v Bruselu se už zabydluje. Lidové noviny přišly s informací, že Mach živí z peněz EU 14 asistentů.

Mach se obklopil vysokým počtem pomocníků. Údajně mezi českými europoslanci vede. Poslanci prý mají nejčastěji čtyři asistenty a po Machovi druhá Olga Sehnalová z ČSSD jich má devět. Plat Machových lidí je pokryt penězi z evropského rozpočtu a většina jeho nových spolupracovníků jsou podle LN také přední představitelé Svobodných.

Každému europoslanci musí na asistenty a případné expertizy stačit 21 tisíc eur měsíčně. Sám si určí, kolik asistentů potřebuje a jaké odměny jim přizná. Petr Mach se domnívá, že nijak nevybočuje z běžné praxe. „Někdo má méně lidí na plné úvazky, já mám hodně lidí na částečné. To přece vyjde nastejno a mně to takhle vyhovuje,“ řekl LN.

Všechny informace si musím opatřit sám

Petr Mach je za Svobodné v EP sám. Působí jako řadový člen jednoho výboru. LN připomínají, že svým voličům slíbil, že bude v europarlamentu co nejméně a těžiště jeho práce zůstane v Čechách. Přesto prý odmítá, že by rozdělením asistentské práce mezi čtrnáct lidí spojenými se Svobodnými ulehčil kase své strany.

„To je naprostá spekulace, kampaň jsme z evropských peněz samozřejmě neplatili,“ říká europoslanec. „Drtivá většina našich lidí pracuje pro stranu zadarmo. Já jsem jen po svém zvolení využil možnosti zcela legálně odměnit lidi, kterým důvěřuji,“ tvrdí Mach.

„Nemám za sebou klub a stranický sekretariát. Všechny informace si musím obstarat já,“ říká, a považuje proto vysoký počet asistentů za adekvátní. Dva budou v Bruselu a dvanáct pro něj odvede práci v Česku. Jejich odměňování se podle Macha navíc řídí, po předchozích skandálech se zneužíváním prostředků, hustou sítí pravidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…