Macrona poslali do háje i Němci. Bolestivě

11.03.2019 9:20

Kdo četl veřejný dopis francouzského prezidenta Macrona adresovaný občanům EU, mohl si klást jednu otázku: „Co na to Německo?“ Právě to částečně zodpovídá komentář Annegret Krampové-Karrenbauerové (dále AKK), nástupkyně Angely Merkelové v čele CDU, který vyšel v listu Welt am Sonntag.

Macrona poslali do háje i Němci. Bolestivě
Foto: Repro Youtube
Popisek: Annegret Krampová-Karrenbauerová

Předsedkyně CDU s Macronem v lecčems souhlasí, ale některé Macronovy nápady odmítá. „Evropský centralismus, evropský etatismus, sdílení dluhů, evropeizace sociálního systému a minimální mzda by byly špatnou cestou,“ napsala například Krampová-Karrenbauerová.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí
I AKK varuje před vlivem Číny a USA a ptá se, zda chceme, aby rozhodovaly o naší budoucnosti. Souhlasí s Macronem, že Evropa musí být silnější, například aby mohla dát jednotnou odpověď Rusku. Ale podle ní schází v očích Evropanů EU čitelnost, směr a schopnost postavit se problémům současnosti. Ukázkou nedostatku čitelnosti je dle ní například doba, než se EU shodla na tom, co se děje ve Venezuele, a neschopnost řešit problémy vyplývá z reakce na migraci, klimatické změny, terorismus nebo mezinárodní konflikty. Podle ní nadcházející volby nemohou být obranou statu quo proti obviněním populistů, protože otázka pro nebo proti EU není dle jejího názoru na mysli většiny občanů, ale volby budou o tom, jak se EU bude vypořádát s velkými problémy budoucnosti.

AKK se v textu dále vyslovuje pro jednotný bankovní trh, ale hned dodává, že se musíme držet systému subsidiarity, vlastnictví a sdílené odpovědnosti. Evropa podle ní potřebuje strategii sbližování standardů životních podmínek. Ve vědě má prý vzniknout společný evropský inovační rozpočet, ale evropská strategie pro inovaci podle ní nesmí porušovat pravidla férové konkurence. V otázce životního prostředí je AKK nebývale ostrá a tvrdí, že ambiciozní cíle a limity nikam nevedly a jediný způsob, jak získat podporu veřejnosti, je brát ohled na sociální a ekonomickou situaci, aby zaměstananost a výkon ekonomiky zůstal zachován. Proto prý Evropa potřebuje Evropský pakt o ochraně klimatu, na kterém by se podílela veřejnost, průmysl i politici na národní a evropské úrovni.

Aby nedocházelo k pokřivení trhu, tak podle AKK musí přestat krácení daní a velké společnosti musí přispívat stejně jako malé a střední. Dále souhlasí s Macronem v ochraně hranic, tedy v nezbytnosti úplné kontroly celé hranice. Kde tohoto není možné dosáhnout na národní úrovni, tam by podle ní měl tuto úlohu sehrát Frontex. O tom, zda má imigrant nárok na azyl nebo na status uprchlíka, by se prý mělo rozhodovat již na hranicích Schengenu, takže by měla vznknout elektronická databáze, ze které by všechny státy čerpaly. A čím více by jeden stát dělal pro ochranu hranic, tím by byly jeho závazky nižší v jiných ohledech. Také navrhuje, aby EU byla reprezentována jedním zástupcem v bezpečností radě OSN.

Zmínila, že Francie a Německo již pracují na vývoji letounu nové generace, a jako další společný projekt, do kterého by se další národy mohly zapojit, navrhla společnou letadlovou loď. Zabrousila i do Afriky, kde v zájmu obyvatel obou kontinentů údajně musí dojít k uzvření strategického partnerství. Ale to také údajně znamená, že otázka deregulace zemědělství a umožnění přístupu potravinářských produktů z Afriky nesmí být tabu.

Základem Evropy jsou dle jejího názoru národní státy, které dávají Evropě demokratickou legitimitu a prosazují své zájmy na evropské úrovni. Je také prý čas skoncovat s anachronismy: europarlament by se měl permanentně přestěhovat do Bruselu a platy evropských úředníků by měly být zdaněny. V otázce islámu tvrdí AKK, že je třeba stvořit větev islámu kompatibilní s evropskými hodnotami a k tomu účelu vzdělávat imámy. A pokud jde o „nové“ členy ze střední a východní Evropy, AKK prohlašuje, že je nutno respektovat jejich přístup a kontribuci k evropské kultuře a historii, ale zároveň trvat na nediskutovatelných základních hodnotách. Na podobě EU se dle ní musí podílet všichni, ne jen bruselská, západní nebo proevropanská elita.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…