Magda Vášáryová věští zlý konec Viktoru Orbánovi. A znovu spílá těm, co nechtějí uprchlíky

20.09.2016 12:32

Expolitička SDKÚ-DS Magda Vášáryová vyhodnotila pro server ParlamentnéListy.sk uplynulý summit EU, situaci v Polsku, vrátila se i ke svým výrokům na adresu migrantů a komentuje i aktuální domácí politickou scénu.

Magda Vášáryová věští zlý konec Viktoru Orbánovi. A znovu spílá těm, co nechtějí uprchlíky
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Magdaléna Vášáryová, diplomatka, exposlankyně NR SR

Podle názoru Vášáryové šlo v Bratislavě o normální neformální summit 27 zemí Evropské unie. „Každý, kdo žije v domě aspoň se sedmi nájemníky, ví, že domluvit se na společném postupu je namáhavé. A to je nás v EU sedmadvacet,“ zmínila. A povšimla si také situace v Maďarsku, kde premiéra Viktora Orbána čeká referendum a potřebuje dostatečně vystrašit chudáky Maďary. „Prohra v referendu bude znamenat začátek jeho pádu. Trochu mi to připomíná Cameronovu hru, která skončila nepředvídatelně pro celou Velkou Británii. Ostatní lídři si řekli své, střetli se v kuloárech a vyslali i signály, aby uklidnili populisty strašené národy,“ řekla Vášáryová.

Anketa

Miloš Zeman jasně řekl, že kdyby byl Američanem, volil by Donalda Trumpa. Je to dobře?

97%
3%
hlasovalo: 10324 lidí

Své řekla bývalá diplomatka i k rezoluci o Polsku, kterou schválil Evropský parlament. V ní se konstatuje, že paralýza polského ústavního soudu ohrožuje demokracii, základní práva a vládu zákona v zemi. „Nepřekvapilo mě to, protože jsem věděla, kdo to vyhlášení v Evropském parlamentu iniciuje. Bylo jen otázkou, kdo všechno bude hlasovat. Ústavní soud není příliš populární instituce mezi občany, ale jeho úloha je pro kvalitu právního státu klíčová,“ uvedla. I proto, podle jejího názoru, vedou populisti a politici v naší části Evropy jako první útok na posilnění své moci vůči ústavnímu soudu. „Potřebují tam mít poslušné lidi. Udělal to Orbán a nyní Kaczynski, tedy jeho strana PiS, která je neomezeným vládcem,“ dodala Vášáryová. 

Původní text ZDE.

Odmítavý postoj Slovenska vůči kvótám stále považuje politička za navodění strachu ve společnosti. „Pamatujete se ještě na hysterii okolo kvót pro ženy? My můžeme, samozřejmě, posílat své děti jako ekonomické migranty po celém světě, ale k nám, oficiálně, nesmí přijít nikdo. Neoficiálně přicházejí stovky z nich do našich továren, neboť nemáme dost pracovních sil. Takže migranti tu budou, ale ne ti, kteří utíkají před bombami,“ zmínila politička. Podle jejích slov je škoda, že Visegrádská skupina nezaujala stanovisko před kulminací problému. A to takové, za které bychom se nemuseli dnes stydět. „Aspoň teda ti, kteří se cítí být křesťany,“ dodala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…