Majdan! Jako komunisti! Umělec zaútočil na demonstrace proti Babišovi a Zemanovi

20.12.2018 7:05

Režisér Jiří Svoboda na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zveřejnil upravený rozhovor, který před nedávnem poskytl médiím. Vyjadřuje se v něm mimo jiné ke stavu české společnosti, zmiňuje protesty proti současné vládě a další.

Majdan! Jako komunisti! Umělec zaútočil na demonstrace proti Babišovi a Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní třída v předvečer svátku 17. listopadu

„Právo vyjádřit názor na společenské dění či na podporu určitých sociálních požadavků prostřednictvím demonstrací je v demokratické společnosti samozřejmostí,“ řekl k demonstracím proti vládnoucí garnituře. V té souvislosti ukazuje na Francii. „Chvála Bohu, demonstrace v Čechách francouzských, či majdanských parametrů nedosahují,“ zmínil. 

„Současná vláda má mandát voličů, odevzdaný jim ve všeobecných parlamentních volbách. Bylo by možná nepříjemné nalézat analogii v demonstracích z února 1948, jejichž cílem byl rovněž prostý nátlak na chování prezidenta Beneše v průběhu politické krize. Je v tomto srovnání samozřejmě podstatná otázka legitimity, nikoli legality,“ podotkl. 

Původní text ZDE

Zároveň dodal, že k sociální nespokojenosti má většina našich spoluobčanů jen málo důvodů, neboť životní úroveň je nejvyšší za celou dobu existence Československa. „Nelze přitom samozřejmě popírat, že existuje i řada občanů v sociální nouzi, nebo na její hranici. Ty ale mezi demonstranty nenaleznete. Naopak tam najdete lidi upravené, ze sociologického hlediska příslušející ke střední třídě. A mezi nimi část lidí deklasovaných (možná najatých), kteří vybíjejí psychologické tenze v hulvátství, které nemá s názory nic společného,“ sdělil s tím, že česká společnost i západní svět prožívají psychickou deprivaci z nadbytku. 

Následně dodal, že většina Čechů podle něj respektuje výsledky voleb. „Určité skupiny, jejichž mocenské ambice nebyly opakovaně uspokojeny, prožívají frustraci. Povýtce jsou to skupiny, jejichž ambice nebudou uspokojeny nikdy. Nepožívají totiž důvěru většiny společnosti, důvěru v to, že by reprezentovaly jejich zájmy,“ dodal. 

Závěrem se vyjádřil ke kauze reportérů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, kteří ve Švýcarsku vypátrali syna premiéra Andreje Babiše (ANO). „Že se jednalo o poněkud brutální narušení soukromí, o tom snad nikdo nepochybuje. Že k tomu byly použity nástroje, jejichž legalita je sporná, zdá se mi být evidentní. Že si bydliště syna A. Babiše nenašli v telefonním seznamu, to je zřejmé i dětem z obecné školy. Že se zveřejněním čekali snad měsíc na 17. listopad, důvěryhodnosti zmíněným nepřidá,“ uzavřel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…