Mají zbraně i munici. Ale dodají je pozdě. Zelenskyj není spokojen

18.04.2022 7:20

Ukrajinský prezident se znovu důrazně obrátil na politické lídry demokratických zemí a připomněl jim, že za každý den, kdy zdržují dodávky zbraní na Ukrajinu, platí Ukrajinci krví. Krví vojáků, ale také obyčejných obyvatel Charkova. Jen za poslední čtyři dny jich Rusové osmnáct zavraždili a dalších 106 zranili. A na jihu Ukrajiny Rusové vystavěli mučírny pro Ukrajince, kteří se jim nechtějí podvolit. Zelenskyj proto bije na poplach.

Mají zbraně i munici. Ale dodají je pozdě. Zelenskyj není spokojen
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Těm, kteří na Ukrajině slaví Velikonoce, popřál ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj veselé Velikonoce a vyjádřil naději, že Ukrajinu, kterou sužuje temnota ruské války, opět potěší světlo míru. „Aby bylo vidět, jak dobro brzy jistě porazí zlo v zájmu naší země a jak pravda překoná případné lži okupantů,“ prohlásil Zelenskyj ve videu na Facebooku.

Ale ať už je svátek či běžný den, Zelenskyj zdůraznil, že základní úkol je stále stejný. Ubránit svou zemi. Na tom je všem Ukrajincům třeba pracovat ze sta, či dokonce ze dvou set procent.

„Ruské jednotky se připravují na útočnou operaci na východě naší země. Začnou brzy. Chtějí dokončit totální zničení Donbasu. Chtějí zničit  vše, co kdysi tento průmyslový region činilo slavným. Stejně jako ruské jednotky ničí Mariupol, chtějí vyhladit další města a komunity v Doněcké a Luhanské oblasti,“ upozornil Zelenskyj.

„Děláme vše pro zajištění obrany. S partnery jsme v neustálém kontaktu. Jsme vděční těm, kteří pomáhají opravdu se vším, s čím mohou. Ale ti, kdo mají zbraně a střelivo, které potřebujeme, a odkládají jejich poskytnutí, musejí vědět, že osud této bitvy závisí i na nich. Osud lidí, které lze zachránit,“ pokračoval ukrajinský prezident s tím, že někteří politici Ukrajincům říkají, že jim mohou dodat zbraně až v květnu, jenže takovéto prodlevy jsou pro Rusy jen pozvánkou, aby zabíjeli další a další Ukrajince.

Své o tom vědí v Charkově, který čelí jednomu útoku za druhým.

„Ruská vojska dnes zasáhla zejména ulice Kultura, Ševčenko a Darwin. Tato slova – kultura, Ševčenko, Darwin – jsou zjevně pro Rusko obzvlášť nebezpečná. Ohrožují jeho bytí,“ prohlásil Zelenskyj s trpkostí v hlase. „V tuto chvíli je na seznamu mrtvých z tohoto úderu pět obyvatel Charkova a nejméně patnáct zraněných. Jen za poslední čtyři dny bylo při ruském ostřelování Charkova zabito osmnáct lidí a 106 jich bylo zraněno. Není to nic jiného než záměrný teror. Minomety a dělostřelectvo namířené proti obyčejným obytným čtvrtím, proti obyčejným civilistům,“ pokračoval.

Zle se prý vede obyčejným Ukrajincům i na jihu země, např. v Chersonské oblasti.

„Jsou tam vybudovány mučírny. Unášejí představitele místních úřadů a kohokoli, kdo je považován za představitele místní komunity. Vydírají učitele. Kradou peníze poskytnuté na výplatu důchodů. Humanitární pomoc je blokována a kradena. Šíří se hlad,“ bil na poplach Zelenskyj.

Rusové prý také nutí obyvatele Chersonské a Záporožské oblasti platit v rublech, a snaží se tak naznačit, že oba regiony už navždy zůstanou v ruském područí. Podle Zelenského na to svět musí zareagovat dalším zpřísněním sankcí.

Ukrajinský prezident taky poděkoval všem Ukrajincům, kteří neplní přání a rozkazy okupantů a naopak jim dávají všelijak najevo, že jsou to hrdí Ukrajinci, kteří stále dýchají pro svůj stát.

Poté se znovu obrátil ke světu.

„Potřeba embarga na dodávky ropy z Ruska samozřejmě každým dnem roste. Každý v Evropě a Americe už vidí Rusko, jak otevřeně využívá energii k destabilizaci západních společností. Ruská sázka na chaos na trzích s pohonnými hmotami by neměla uspět,“ apeloval na západní lídry Zelenskyj.  

Ukrajincům, kteří byli nuceni opustit své domovy, Zelenskyj sdělil, že na úřadech mohou požádat o finanční pomoc. Pro každého dospělého to jsou dva tisíce ukrajinských hřiven, v přepočtu asi 1 500 korun, a pro každé dítě tři tisíce hřiven měsíčně, tedy asi 2 300 korun. Pro každého, kdo byl takto nucen utéct, se vláda snaží zajistit náhradní bydlení.

Zelenskyj také vyzval všechny, jejichž dům byl zničen, aby to nahlásili úřadům. Stále fungující firmy Zelenskyj požádal, aby zaměstnali vysídlence. Za každého uprchlíka, kterého zaměstnají, dostanou firmy příspěvek od státu 6 500 hřiven na mzdu, v přepočtu asi 4 900 korun.

Nakonec prozradil, že vyznamenal další obránce Ukrajiny, a poděkoval všem a tentokrát speciálně i hasičům, kteří dnes a denně, ať už v dobách míru, a o to více i v dobách války, bojují s plameny.

„Děkuji za vaše služby! Děkujeme, že nás chráníte! Sláva Ukrajině!“ rozloučil se ukrajinský prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …