Mám o Německo strach. Šéf Rady ČT tuší ještě horší vývoj

28.09.2022 11:54 | Ze sítí

Předseda Rady ČT Pavel Matocha má strach o Německo. Obává se, že se největší evropská ekonomika řítí do rozvalu a to neznamená vůbec nic dobrého ani pro Česko, ani pro celý kontinent. Kvůli hrozícímu nedostatku zemního plynu, ale také kvůli polskému tlaku na Německo.

Mám o Německo strach. Šéf Rady ČT tuší ještě horší vývoj
Foto: Archiv PM
Popisek: Pavel Matocha v šachové partii s legendárním mistrem světa Garrim Kasparovem

Z plynovodu Nord Stream 1 uniká plyn. Profesor Björn Lund ze Švédského národního seismologického centra pro švédskou zpravodajskou stanici SVT Nyheter uvedl, že v místě záhadných úniků plynu z plynovodu Nord Stream 1 byly zaznamenány siné exploze.

Předseda Rady ČT a publicista Pavel Matocha má kvůli tomu strach o Německo.

„Trochu začínám mít o Německo strach. Jsme na něj příliš hospodářsky navázaní a Německo v rozvalu nikdy nepřineslo Evropě nic dobrého... Dnešní zpráva o úmyslném zničení plynovodů Nord Stream 1 i 2, které jsou pro tuto zimu vyřazeny z provozu... Států, které z tohoto činu budou mít prospěch a které jsou tedy v množině podezřelých, je více. Poškozeným je primárně pouze jeden a to Německo (sekundárně pak i ČR, protože plyn k nám proudí právě přes Německo),“ napsal Matocha na sociální síti Facebook.

Upozornil v této souvislosti, že Volkswagen kvůli hrozícímu nedostatku plynu ve střední Evropě zvažuje přesunout výrobu dál na západ, konkrétně do Portugalska. A to by se rozhodně neblaze dotklo i Česka.

Matocha má za to, že Německo je vedle energetické krize vystaveno také tlaku z Polska, které se dožaduje vyplacení válečných reparací. Toto téma se vrací znovu a znovu ve vyjádřeních celé řady Poláků. Matocha upozornil na rozhovor o reparacích se sociologem, filozofem a europoslancem Zdzislawem Markem Krasnodebskim.

„Samozřejmě že pozice německé vlády je, že pro tyto nároky neexistuje žádný právní základ. Ale to říkají vždycky. Například to tvrdili ohledně židovských nároků na odškodnění za nucené práce. V devadesátých letech tvrdili, že je to uzavřené, ale vědí, že to doopravdy uzavřené není. (...) Celé to má ještě jeden aspekt. Německo se tváří, že se vyrovnalo se svou totalitní minulostí. To je ale mýtus,“ poznamenal Zdzislaw Marek Krasnodebski.

Matocha upozornil, že situaci v Německu komplikuje i energetická politika Berlína.

A pak je tu ještě jeden bod, na který Matocha nezapomněl. „Trochu začínám mít o Německo strach. Už prohrávají i ve fotbalu s Maďarskem,“ uzavřel Matocha.

Pavel Matocha promlouvá

Pavel Matocha promlouvá

Jaroslaw Kaczyński, šéf hlavní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), 1. září 2022, 83 let po napadení Polska nacistickým Německem, oznámil, že Polsko bude chtít od Německa vyplatit 6,2 bilionu zlotých. V přepočtu asi 32 bilionů korun.

„K částce jsme došli pomocí té nejomezenější, nejkonzervativnější metody a bylo by tedy možné ji zvýšit,“ uvedl Kaczyński. „To je částka, kterou německé hospodářství unese,“ řekl také během vystoupení na Královském zámku ve Varšavě. Proces získání reparací podle něj bude „dlouhý" a obtížný", napsala ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …