Máme malé důchody, stěžují si lidé ombudsmance. A ta říká...

26.05.2015 16:50

Problémy spojené se stanovením výše starobního důchodu patří k nejčastějším potížím, s nimiž se lidé obracejí na ombudsmanku Annu Šabatovou. Některým z nich Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) důchod chybně vypočítá, protože jim neuzná všechny doby zaměstnání nebo období, na něž zákon hledí tak, že bylo za ně řádně hrazeno sociální pojištění. Nejde přitom jen o chybu úřadu, ale i seniorů.

Máme malé důchody, stěžují si lidé ombudsmance. A ta říká...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Měli by si pohlídat to, že ČSSZ má ke stanovení penze všechny podklady, řekla dnes ČTK mluvčí kanceláře ombudsmanky Iva Hrazdílková. Ročně dostane ochránkyně 8000 stížností od občanů, kteří poukazují na byrokratický přístup státní správy či její podle nich špatná rozhodnutí. Největší počet z nich, na 1400 podnětů, je ze sociální oblasti. Zhruba 600 ročně se týká vyplácení důchodů.

Ombudsmanka podle mluvčí radí, aby si lidé schovávali potvrzení o zaměstnáních

Šabatová se v uplynulých dnech zastala ženy z Karlovarského kraje. Marně si stěžovala na to, že jí ČSSZ nezapočítala při výpočtu výše důchodu čtyři roky, kdy se starala o syna. Ombudsmanka se na to ČSSZ neformálně dotázala, úředníci věc znovu prověřili a rozhodli, že ženě zvýší starobní důchod měsíčně o 2000 korun a zpětně jí doplatí dalších 80.000 Kč.

"Lidé by měli k této problematice přistupovat aktivně. Kdykoli mohou ČSSZ požádat o tzv. informativní osobní list důchodového pojištění, z něhož jasně vyčtou, jak na tom při výpočtu penze budou," uvedla mluvčí. Pokud při prohlídce listu narazí na nesrovnalosti, mohou je ihned řešit a předejít potížím.

Ombudsmanka podle mluvčí radí, aby si lidé schovávali potvrzení o zaměstnáních. I když doklady nejsou ani v archivech, problém je podle ní řešitelný. Zaměstnání lze prokázat například výplatními páskami, pracovními smlouvami nebo v krajním případě čestným prohlášením dvou svědků, nejlépe bývalých spolupracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…