Mami, schovej peníze? Lidé od Zemana prý posílali miliony matce zatčeného Švachuly

27.03.2019 8:05

Politik hnutí ANO Jiří Švachula měl podle policie zprostředkovat ovlivnění tendru na mýto. Peníze však nekončily u něj, ale... Nevěřili byste kde? No přeci na účtě jeho dvaasedmdesátileté matky Ludmily. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Mami, schovej peníze? Lidé od Zemana prý posílali miliony matce zatčeného Švachuly
Foto: repro Youtube.com, tan
Popisek: Otevření brněnské tržnice se v roce 2017 účastnil i politik Švachula (vlevo)

MF Dnes mimo jiné rozplétá to, že miliony od podnikatelů blízkých Hradů přistály na účtu Jiřího Švachuly. Deník mimo jiné poukazuje i na to, že prezident Miloš Zeman  v souvislosti s kauzou odmítá odvolat šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje, a  to přestože jej policisté podezřívají z manipulování miliardové zakázky na mýto. 

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

Švachula měl podle všeho stát za zprostředkováním schůzky mezi Rafajem a šéfem poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem. Ten to sice odmítá, Švachula však dokonce sedí ve vazbě. Je podezřelý totiž i z masivní manipulace veřejných zakázek v Brně, díky níž si měl přijít na devět milionů korun. Na jeho účtech se však našlo jen několik set tisíc korun. Více bylo u jeho 72leté matky Ludmily. Na její účet pak měl sám Švachula přístup. 

V té  souvislosti MF Dnes zmiňuje 1,15 milionu korun od podnikatele Vladimíra Plašila, jenž je majitelem strojírenské firmy Alta. Zástupci společnosti létají do Ruska či na Ukrajinu s českou hlavou státu. Proč peníze Švachulové společnost poslala, Plašil MF Dnes nevysvětlil. 

Další částka od lidí napojených na Hrad byla 20 milionů. I ta přitekla Švachulovi, jež ji následně převedl opět na konto své matky Ludmily. Byla za prodej brněnské energetické firmy Rouchovanská sluneční, jež vybudovala fotovoltaickou elektrárnu společnosti GEEN. Tato společnost figuruje v kauze Liglass, jež souvisela s výstavbou kyrgyzských vodních elektráren. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…