Manželka evropského politika podrobně odkryla pozadí ruského vlivu

26.07.2014 17:47

Historička a mimo jiné také manželka polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského Anne Applebaumová ve svém komentáři publikovaném v deníku The Washington Post tvrdí, že díky investovanému kapitálu má Rusko na Evropu zhoubný vliv. Jmenuje v této souvislosti zejména Itálii, ale i další země.

Manželka evropského politika podrobně odkryla pozadí ruského vlivu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lenin je v Rusku všude

„Britský ministerský předseda stojí v čele kritiků prodeje francouzských zbraní do Ruska. Nechal se slyšet, že v případě jeho země by něco takového bylo nemyslitelné. Francouzský prezident Francois Holande na tento políček zareagoval téměř okamžitě a nazval Cameronovu ostrou kritiku falešným moralizováním. Zmínil přitom obrovské množství ruských oligarchů, kteří nacházejí útočiště v Londýně. Cameron by si podle něj měl zamést nejdříve na svém dvorku," píše Applebaumová o sporu mezi oběma politiky. 

„Co je však horší? Posílat do Ruska zbraně, které následně používá proti spojencům NATO, či umožnit ruským oligarchům proprat peníze prostřednictvím finančních trhů v Londýně? V podstatě zábavná záležitost, které dominuje stará rivalita mezi Francií a Británií. 'Mamonářští bankéři vs. cyničtí politici', dalo by se celý spor s nadsázkou pojmenovat. Západoevropská média jej samozřejmě neopomněla několikrát zmínit na titulních stranách," hodnotí Applebaumová.

„Pokud se však vrátíme do seriózní roviny, tak musíme konstatovat, že tato diskuze ukazuje, jaký vliv má Rusko na mocnosti typu Británie a Francie. Není to přitom jeho velikostí ani bohatstvím. Pouze sedm procent exportu z Evropské unie míří do Ruska a třeba Německo nyní obchoduje více s Polskem než s Ruskem. Vliv Ruska je založen na propojení velkých olejářských firem s politickými stranami v obou těchto zemích, kterým poskytují štědré příspěvky," dodává manželka polského ministra.

Ruská taktika v zajišťování si vlivu

„Rusové se na začátku 90. let naučili, že je velmi důležité při pronikání na západoevropské trhy nepodcenit vztahy s vlivnými politickými stranami. Rovněž správně vytušili, že nejlepší je tak učinit akvizicemi důležitých podniků dominujících na trzích v jednotlivých evropských státech. Rosněfť vlastní 13 % italské společnosti Pirelli a ruský prezident Putin nedávno oznámil založení italsko-ruského fondu. Výsledkem těchto propojení je nyní to, že nejvíce torpéduje sankce proti Rusko právě Itálie," odkrývá pozadí ruského vlivu v Evropě Applebaumová. 

Rusové mají podle Applebaumové své jisté i v zemích jihovýchodní Evropy. „V Srbsku kontrolují nejvýznamnější energetickou společnost. V Maďarsku se chystají Rusové investovat obrovské částky do jaderných elektráren. Hodlají tak umlčet případnou kritiku premiéra Orbána na adresu jejich počínání v konfliktu s Ukrajinou. Další pokus Ruska získat zásadní podíl ve státem vlastněné plynařské firmě v Řecku musel být zablokován Evropskou unií," informuje Applebaumová. 

„Hlavní investice Ruska v Evropě jsou spojovány s výstavbou ropovodu South Stream, jehož hlavním cílem je obejít území Ukrajiny. Tato i všechny zmiňované investice ruského kapitálu však Rusku významně pomáhají ve zvýšení vlivu na politické rozhodování těchto zemí a stejně tak ovlivňují i jejich zahraniční politiku. Ruská taktika je tedy založená na uplácení chudších evropských zemí a tím i oslabení samotné EU. Rusko vede informační válku v mnoha zemích EU, ale klíčovou roli nakonec stejně hrají peníze," uzavírá Applebaumová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…