Marek Wollner promluvil o České televizi a Babišovi se Zemanem. A alternativní servery podle něj dopadnou takto

27.02.2017 7:07

Reportér Marek Wollner se v rozhovoru pro časopis Respekt vyjádřil mimo jiné k útokům vicepremiéra Andreje Babiše na tvůrce pořadu Reportéři ČT. Babiš je totiž označil za zkorumpovanou pakáž.

Marek Wollner promluvil o České televizi a Babišovi se Zemanem. A alternativní servery podle něj dopadnou takto
Foto: archiv ČT
Popisek: Novinář a spisovatel Marek Wollner

„Je to především nactiutrhačný výrok. Za svou kariéru jsem od politiků slyšel mnoho nepěkných slov a většinou byla zaobalenější. Tak aby ten výrok jednoznačně neobsahoval urážku na cti, která by byla žalovatelná. Tento výrok je mnohem brutálnější a nevybíravější. A podle mě obsahuje skutkové tvrzení, které by se dalo a mělo žalovat,“ podotkl rázně k Babišovu výroku Wollner. 

Vnímá, že v případě, že by on či jakýkoliv jiný novinář o nějakém politikovi bez důkazů řekl, že je zkorumpovaný, tak by měl okamžitě na krku žalobu. „Soudy by ji projednaly a byla by pro dotyčného politika nepochybně úspěšná, protože my jako novináři musíme vážit každé slovo a musíme svá tvrzení dokázat. Mělo by to platit oboustranně. Domnívám se, že bychom si neměli nechat útoky líbit, protože jde ve výsledku o velice systémovou a cílenou snahu připravit nás o legitimitu,“ zmínil Wollner.

Babiš se svými slovy podle Wollnera pokouší odvést pozornost od příběhu, který Česká televize vysílala. „To znamená, nevysvětlil nějakou svoji finanční operaci, nákup dluhopisů. Nebyl schopný doložit, jaké peníze na to použil, kdy a kolik, pak je tu otázka, proč si dluhopisy od Agrofertu za tak vysoký úrok vzal jako jediný atd. Místo toho, abychom se bavili o podstatě problému, odrážíme obvinění, že jsme zkorumpovaní, protože o tom vysíláme na něčí objednávku. Ministr Babiš odvádí pozornost od sebe a zároveň nás chce v očích diváků očernit,“ postěžoval si. Zastání vedení České televize však má. 

Následně pak vysvětlil, jak je to s faktem, že se o Babišovi točí více reportáží než o jiných politicích. „Co obstarává sám Andrej Babiš v hnutí ANO, v jiných stranách obstarává více lidí,“ zmínil Wollner. Podle něj je tak třeba se dívat na to, kolik se natočilo reportáží o Bohuslavu Sobotkovi a jeho stranických kolezích.

„Soustředíme se na věci, které považujeme skutečně za vážné. A u kterých máme jednoznačně za to, že jde o veřejný zájem,“ sdělil Wollner.

Na otázku, proč jsou Václav Klaus a Miloš Zeman tak výrazně proruskými politiky, pak odpověděl takto: „Pokud nepřijde důkaz typu Marine Le Pen, která dostala velký úvěr od První česko-ruské banky, tak si zkrátka nemůžeme dovolit zabývat se nějakými spekulacemi. Jinak to, že Miloš Zeman má mezi svými přáteli spoustu podnikatelů, kteří podnikají v Rusku, kteří dokonce i v Rusku působili a mají čilé obchodní styky s Ruskou federací, je veřejně známé. Jestli to automaticky podmiňuje jeho proruské myšlení, to už je zase jakási dedukce, kterou si musí udělat každý sám,“ dodal. 

Závěrem se pak Wollner vyjádřil k tomu, že je dle jeho názoru nutné, aby si diváci uvědomovali, že televize není automatický šiřitel zla nebo lži. „Tzv. alternativní servery nejsou automatickým šiřitelem pravdy či dobra. Těch, kdo nyní věří alternativním serverům, je zhruba dvacet pět procent z těch, kdo čtou a sledují média, České televizi věří přes padesát procent z téhle skupiny, stále jsme tedy v plusu. Věřím, že jde o dočasnou záležitost, že ‚alternativní fakta‘ budou ztrácet pod vlivem veřejné debaty, která se o nich teprve začíná vést,“ uzavřel s tím, že každá iluze má jistý poločas rozpadu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…